Biežākās komplikācijas pēc ceļa locītavas endoprotezēšanas un to saistība ar pacientu blakus slimībām - Miķele, Santa (Latvijas Universitāte, 2018)
Miķele S., (2018) Biežākās komplikācijas pēc ceļu locītavas endoprotezēšanas saistībā ar pacientu blakusslimībām. Zinātniskais vadītājs - profesors Dr. Habil. Med. Prof. Konstantīns Kalnbērzs. Rīga: Latvijas Universitāte, 35 lpp., 14 attēli, bibliogrāfiskie 23 nosaukumi latviešu, angļu valodā. Darbs sastāv no ievada, trijām daļām un secinājumiem. Ceļa locītavas endoprotezēšanu veic pacientiem ar dažādas ģenēzes artrītiem, kurus pavada ilgstošas sāpes, tai skaitā nakts sāpes un kustību ierobežojams bojātajā locītavā. Ceļa locītavas endoprotezēšanas tehnika ir dažāda un saskaņā ar literatūras datiem biežākās komplikācijas pēc ceļa locītavas endoprotezēšanas ir dziļo vēnu tromboze un brūču infekcijas. Pacienti, kuriem nepieciešama šāda operācija, pārsvarā ir pēc 60 gadu vecuma, šie pacienti bieži slimo ar dažādām hroniskām saslimšanām. Biežākās slimības ir arteriāla hipertensija un cukura diabēts. Darba mērķis ir izvērtēt biežākās komplikācijas pēc ceļu locītavas endoprotezēšanas saistībā ar pacientu blakusslimībām. Pētījums tika veikts vienā no Rīgas traumatoloģijas profila slimnīcām, pētījumā tika analizētas 288 pacientu, pēc primāras ceļu locītavas endoprotezēšanas, slimības vēstures. No 288 pacientiem, 272 bija kāda no blakusslimībām – biežākās - arteriāla hipertensija 63%, cukura diabēts 24% u.c. Biežākās komplikācijas tika konstatētas - brūču infekcijas, t.s. ligatūras fistulas. Nozīmīgākie secinājumi ir - pacientiem, kuriem pirms operācijas diagnosticēts samazināts eritrocītu daudzums un hemoglobīna daudzums ir tendence uz lielāku komplikāciju risku; pacientiem, kuriem pirms operācijas diagnosticēti glikozes tolerances traucējumi ir nosliece uz ligatūras fistulām.

Miķele S., (2018) Most frequent complications after knee replacement surgery and relation with preexisting comorbidities. Scientific supervisor - profesor Dr. Habil. Med. Prof. Konstantīns Kalnbērzs. Riga: University of Latvia, 35 pages., 14 pictures, 23 sourses in latvian and english. Knee replacement does to the patients who have various genesis arthritis, accompanied by painful pain, including night pain and limited movement in the damaged joint. The knee replacement technique is varied and, according to literature, the most common complications after knee replacement are deep vein thrombosis and wound infections. Patients who require such an operation predominantly after the age of 60, patients often suffer from a variety of chronic illnesses. The most common diseases are arterial hypertension and diabetes mellitus. The aim of the work is to evaluate the most common complications following knee replacement in patients with preexisting comorbidities. The study was conducted in one of the Riga traumatology profile hospitals, and analyzed 288 patients medical records after knee replacement surgery. In 288 patients, 272 had one of the comorbidities - 63% of arterial hypertension, 24% of diabetes, and the like. The most common complications are found - Wound infections. The most important conclusions are that patients who have been diagnosed with reduced erythrocytes and hemoglobin prior to surgery have a tendency to a greater risk of complications, and patients who have been diagnosed with glucose tolerance disturbances prior to surgery are prone to ligature fistula.
Most frequent complications after knee replacement surgery and relation with preexisting comorbidities
Keywords: Medicīna; Endoprotēze; komplikācijas; blakusslimības; ceļa locītava; brūču infekcija