Radioloģiskā atradne magnētiskās rezonanses izmeklējumos pacientiem ar galvassāpēm - Gorjačko, Edgars (Latvijas Universitāte, 2016)
Ievads. Mokošas galvassāpes ir viena no biežāk sastopamajām sūdzībām, kuru dēļ pacienti vēršas pēc palīdzības. 75% iedzīvotāju sūdzas par hroniskām vai periodiskām galvassāpju epizodēm. Tomēr šis procentuālais pacientu skaits ir tikai aptuvens. Pētījuma laikā tiks noskaidrots, kāds ir šo galvassāpju iemesls VSIA “PSKUS” ambulatorajiem pacientiem. Darba mērķis. Prospektīvā pētījumā ar magnētiskās rezonanses palīdzību analizēt VSIA “PSKUS” ambulatoros pacientus ar nosūtīšanas diagnozi ‘cefaļģija’ vai aizdomas par migrēnu. Noteikt atrasto patoloģiju vai attīstības variantu (anomāliju). Materiāli un metodes. Tika veikts aprakstošs prospektīvs pētījums. Pētījumam tika atlasīti pacienti ar nosūtīšanas diagnozi ‘cefaļģija’. Pētījumā tika izmantota kvantitatīvā pētījuma metode, pētījuma instruments – 50 pacientu magnētiskās rezonanses izmeklējumi galvai un anketa. Diplomdarba metode: literatūras apskats par tēmu ‘cefaļģija’. Magnētiskajā rezonansē aprakstīt radioloģisko slēdzienu pacientiem ar cefaļģiju. Veikt pacientu anketēšanu. Iegūto datu analīze un aprakstošā statistiskā apstrāde. Diplomdarba materiāli: 50 VSIA "PSKUS" prospektīvā pētījuma pacienti. Magnētiskās rezonanses iekārta, programma radioloģisko izmeklējumu aplūkošanai un analizēšanai. Rezultāti. Apkopojumu veido: pacientu anketu atbilžu rezultāti un magnētiskās rezonanses ārsta-radiologa slēdziens. Darba gaitā tika aizpildītas 50 aptaujas, no kurām 47 tika atzītas par pilnīgi derīgām. Izmeklēti 50 pacienti: 16 pacienti bija vīrieši un sievietes – 34 pacientes. Gan sievietēm, gan vīriešiem biežāk galvassāpes ikdienā ir mērenas. Biežākais sāpju veids: sāpes ir duroša un griezoša rakstura; galvassāpes biežāk lokalizējas tikai vienā no galvas pusēm. 33 izmeklētajiem pacientiem ir kāda klīniski diagnosticēta blakussaslimšana: sirds un asinsvadu slimības (24 pacienti), cukura diabēts (10 pacienti). No 50 izmeklētajiem pacientiem: 7 asinsvadu attīstības anomālijas; 10 deguna blakusdobumu saslimšanas; 3 smadzeņu rievu un/vai vēderiņu paplašinājums; 9 galvas smadzeņu struktūras pārmaiņas (perēkļi); 2 pārciestas hemorāģijas; 19 bez patoloģiskas atradnes. Secinājumi. No iegūtajiem datiem izriet, ka populācijā ar hroniskām galvassāpēm sievietes sirgst skaitliski vairāk, salīdzinot ar vīriešiem. Vidējais pacienta vecums abu dzimumu kopskaitā ir 38 gadi. Diplomdarba cefaļģijas pacienta profils – sieviete vecumā 36 gadi, ar galvassāpēm divi mēneši. Sāpes ir traucējošas ikdienas aktivitātēm un ir nepieciešamība pārtraukt fiziskas vai ikdienas aktivitātes. Sāpju raksturs pacientei ir durošas, griezošas un spiedošas sāpes vienā galvas pusē. Pacientei ir paaugstināts arteriālais asinsspiediens.

Introduction. Distressing headache is one of the most common complaints for which patients seek help. 75% of the population complain of chronic or recurrent headache episodes. However, the percentage of patients is only an approximation. During the study it will determine what is the cause of these headaches VSIA “PSKUS” out-patients. Aim of the work. Aim of the work. In a prospective study of magnetic resonance to analyze the VSIA “PSKUS” outpatients with a diagnosis ‘cephalalgia’ or suspected migraine. Determine found abnormalities or development version (anomaly). Materials and Methods. It was performed a prospective descriptive study. The study was selected patients with a diagnosis ‘cephalalgia’. The study used quantitative research method, the research tool – 50 patients for magnetic resonance imaging head and the questionnaire. Diploma method: a literature review on the topic of ‘cephalalgia’. Magnetic resonance imaging to describe the radiological findings in patients with cephalalgia. Take a patient questionnaire. Analysis of the data and descriptive statistical treatment. Diploma materials: 50 VSIA “PSKUS” prospective study patients. Magnetic resonance imaging equipment, imaging program for viewing and analyzing. Results. Summary consists of: patient questionnaire responses and results of magnetic resonance doctor-radiologist conclusion. As work progresses, it was filled 50 questionnaires, of which 47 were found to be fully valid. Investigated 50 patients: 16 patients were men and women – 34 patients. Both women and men often have headaches everyday moderate. The most common type of pain: the pain is stabbing and cutting tools in nature; headache often localized to only one of the head sides. 33 investigated patients is a clinically diagnosed morbidity: cardiovascular disease (24 patients), diabetes mellitus (10 patients). 50 investigated patients: 7 vascular developmental abnormalities; 10 sinus disease; 3 brain grooves and / or extension of the belly; 9 brain structure changes (lesions); 2 haematologic or other malignancy haemorrhage; 19 without pathological findings. Conclusions. From the data obtained it shows that the population of women with chronic headache suffers more numerous than men. The average patient age in the total number of both sexes is 38 years. ‘Cephalalgia patient profile’ – a woman aged 36 years, with headaches two months. Pain is disrupting daily activities and the need to stop physical or daily activities. Nature of pain the patient is stabbing, cutting tools and pressing pain on one side of the head. Patients have an increased blood pressure.
Radiological finding in magnetic resonanse imaging in patients with headache
Keywords: Medicīna; cefaļģija; hroniskas galvassāpes; migrēna; galvas smadzeņu magnētiskās rezonanses izmeklējums