Atslēgvārdu un to vārdkopu tematiska analīze Latvijas, Igaunijas un Lietuvas simtgades svinību atspoguļojumā plašsaziņas līdzekļos - Jansone, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2019)
Notikumu atspoguļojums plašsaziņas līdzekļos ir svarīgs, ne tikai lai informētu par notiekošo, bet arī reklāmas nolūkos. Mūsdienās, kad lielākoties informācija tiek saņemta izmantojot tiešsaistes kanālus, ir svarīgi nodrošināt tās pieejamību un iespēju šajā informācijā viegli orientēties. Veiksmīga atslēgvārdu izvēle un lietojums palīdz nodrošināt teksta sasaisti un saskaņotību, kā arī meklētājprogrammu optimizāciju. Tādēļ šī pētījuma mērķis ir noteikt atslēgvārdus un blakusesošās leksēmas, kas izmantoti Latvijas, Igaunijas un Lietuvas simtgadu svinību atspoguļojumā plašsaziņas līdzekļos. Pētījums veikts trīs kārtās, pielietojot kontentanalīzes kvalitatīvās un kvantitatīvās pētījuma metodes. “Google Trends”, trīs valstu simtgadēm veltītu oficiālu mājaslapu un izvēlēto ziņu rakstu analīze uzskatāmi parāda, ka pastāv atslēgvārdi, kas ir saistīti ar valsti un tās vēsturi un tradīcijām, kamēr citi atslēgvārdi ir vispārīgi saistāmi ar simtgades svinībām, nenorādot uz kādu konkrētu valsti. Secināts, ka atslēgvārdi un to vārdkopas var būtiski ietekmēt valsts koptēlu, līdz ar to, to izvēlei jābūt rūpīgi izvērtētai.

Mass media coverage of any event is important not only for informative but also for promotional purposes. Nowadays, when people mostly receive information from online channels, the ease to track the needed information is highly important and thus, the choice and use of keywords become decisive not only for the purposes of cohesion and coherence but also for search engine optimization. Therefore, the goal of this research is to identify the keywords and key collocates which are used in the media coverage of Latvia, Estonia and Lithuania’s centennial celebrations. The research is conducted on three levels by applying qualitative and quantitative methods of content analysis. The analysis of “Google Trends”, three official websites of centennials and selected news articles demonstrate that there are keywords, that are linked specifically to each country, its history and traditions, and other keywords, that are relevant to the centennial celebrations in general, irrespective of the country. It has been concluded that keywords and key collocates can contribute to the image of a country and thus, should be selected accurately by content generators.
Comparative Analysis of Keywords and Key Collocates in Media Coverage of Latvia, Estonia and Lithuania 100-year Celebrations
Keywords: Valodniecība; atslēgvārdi; atslēgvārdu kopas; Latvija; Igaunija; Lietuva