Biotekstila pārbaudes bioloģiskajās sistēmās - Apine, Agnija (Latvijas Universitāte, 2020)
Biotekstilmateriāli nodrošina barības vielām bagātu vidi cilvēka veselībai kaitīgiem mikroorganismiem, palielinot antimikrobiāla biotekstila pieprasījumu. Dzintars tiek uzskatīts par potenciālu aizsarglīdzekli. Pētījuma mērķis bija noteikt biotekstila un tā ražošanā izmantoto dzintara mikro- un nanodaļiņu ietekmi uz mikroskopiskām sēnēm, biotekstila biodegradācijas iespējas augsnē, pielietojot radiālās augšanas, disku difūzijas, biotekstila rezistences noteikšanas un puves aizkavēšanas identifikācijas metodes. Dzintara daļiņu klātbūtne būtiski neietekmē mikroskopisko sēņu micēlija attīstību un sporulēšanu (P<0,05). Pie atsevišķām koncentrācijām uzrāda nenozīmīgu fungistatisku tendenci, vizuālas atšķirības un smalko (<1µm) daļiņu aktivitāti. Dzintaru saturošais biotekstils neuzrāda būtisku rezistenci pret mikroskopiskajām sēnēm.

Biotextiles provide a nutrient-rich environment for microorganisms harmful to human health, increasing the demand for antimicrobial biotextiles. Amber is considered a potential protective agent. The study aimed to determine the effect of biotextile and amber micro- and nanoparticles used in its production on microscopic fungi, the potential of biotextile biodegradation in soil using radial growth, disk diffusion, biotextile resistance determination and rot prevention identification methods. The presence of amber particles does not significantly affect the development and sporulation of microscopic fungal mycelium (P <0.05). At certain concentrations, a negligible fungistatic tendency, visual differences, and activity of subtle(<1µm) particles are shown. Amber-containing biotextiles do not show significant resistance to microscopic fungi.
Biotextile Testing In Biological Systems
Keywords: Bioloģija; biotekstils; dzintara nanodaļiņas; fungistatisks efekts; biodegradācija