Cilvēkkapitāla un ekonomiskās attīstības savstarpējā saistība Latvijā - Vanags, Edijs (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba nosaukums: „Cilvēkkapitāla un ekonomiskās attīstības savstarpējā saistība Latvijā”. Darba mērķis ir izzināt un padziļināti analizēt cilvēkkapitāla un ekonomiskās attīstības mijiedarbību Latvijā, kā arī sniegt priekšlikumus ilgtspējīgas attīstības veicināšanai. Darba ietvaros skatīts laika periods no 2004. gada – kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā – līdz mūsdienām, izvērtējot būtiskākās pārmaiņas demogrāfiskajā situācijā, izglītībā, veselībā, kā arī saistībā ar tautsaimniecības izaugsmes rādītājiem. Darba pirmajā nodaļā aplūkoti cilvēkkapitāla teorētiskie aspekti un to pielietojums Latvijas kontekstā. Tiek pētīta iedzīvotāju skaita un vecumstruktūras dinamika, izglītības līmeņa attīstība, veselības stāvoklis, kā arī darbaspēka raksturojums. Šie faktori tiek pētīti kā nozīmīgi priekšnosacījumi produktivitātes, inovāciju un ekonomiskās izaugsmes veicināšanai. Otrajā nodaļā tiek raksturoti būtiskākie Latvijas ekonomikas attīstības rādītāji – iekšzemes kopprodukts (IKP), eksporta apjomi, ārvalstu tiešās investīcijas (ĀTI), kā arī mikro, mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) nozīme nacionālajā ekonomikā. Trešajā nodaļā veikta cilvēkkapitāla un ekonomisko rādītāju salīdzinošā analīze, pielietojot statistisko datu korelācijas metodi. Tiek izveidoti grafiki un tabulas, kas atklāj rādītāju savstarpējo saistību un ļauj formulēt pamatotus secinājumus par cilvēkkapitāla lomu Latvijas ekonomiskajā attīstībā. Pētījuma pamatā ir izmantoti: zinātniskie raksti un grāmatas, Latvijas un starptautisko statistikas iestāžu dati, centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati, kā arī vizuālie materiāli – grafiki un tabulas, kas iegūti no uzticamiem datu avotiem. Darbs sastāv no 80 lapaspusēm, ietver 3 pielikumus, 21 attēlu, 20 tabulas un 39 atsauces uz izmantoto literatūru un datu avotiem.

Title of the Bachelor's Work: "The Interrelation between Human Capital and Economic Development in Latvia". The aim of this thesis is to explore and thoroughly analyze the interaction between human capital and economic development in Latvia, as well as to provide proposals for promoting sustainable development. The research examines the period from 2004 – the year Latvia joined the European Union – to the present day, evaluating the most significant changes in demographic trends, education, healthcare, and indicators of national economic growth. The first chapter examines the theoretical aspects of human capital and their application in the context of Latvia. It studies the dynamics of population size and age structure, the development of education levels, health status, and characteristics of the labour force. These factors are considered essential prerequisites for enhancing productivity, innovation, and economic growth. The second chapter describes the main indicators of Latvia’s economic development – gross domestic product (GDP), export volumes, foreign direct investment (FDI), as well as the role of micro, small, and medium-sized enterprises (SMEs) in the national economy. The third chapter provides a comparative analysis of human capital and economic indicators using the method of statistical correlation. Charts and tables are created to reveal the interrelation between indicators and to formulate evidence-based conclusions about the role of human capital in Latvia’s economic development. The thesis consists of 80 pages and includes 3 appendices, 21 figures, 20 tables, and 39 references to the literature and data sources used.
The interrelation between human capital and economic development in Latvia
Keywords: Ekonomika; Cilvēkkapitāls; Demogrāfija; Ekonomiskā izaugsme; Statistiskā analīze; Latvija