Kriminālprocesuālie termiņi pirmstiesas procesā Latvijā - Ratsepa, Ramona (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir “Kriminālprocesuālie termiņi pirmstiesas procesā Latvijā”. Kopējā krimināltiesiskā sistēma ir ļoti noslogota, kriminālprocesuālajiem termiņiem ir ārkārtīgi liela nozīme visā procesa laikā, jo tie ir tie, kas nosaka un sekmē procesa ātrumu. Šis problēmjautājums, par sistēmas noslogotību, ik pa laikam tiek aktualizēts, bet pēdējos gados tam tiek pievērsta salīdzinoši liela uzmanība. Bakalaura darbam tika izvirzīti šādi mērķi: pirmkārt, sniegt kriminālprocesuālo termiņu izpratni, ko tas sevī ietver un šī institūta tiesisko nozīmi, otrkārt, iepazīties ar kriminālprocesuālo termiņu veidiem, treškārt, izzināt procesuālo termiņu notecējuma sekas, ceturtkārt, tiesības uz saprātīgiem termiņiem, jēdziena izpēte. Piektkārt, sniegt priekšlikumus kā veicināt raitāku pirmstiesas procesa norisi, paātrinātu lietu izskatīšanu. Darba izstrādes rezultātā autore sniedza tēzes, priekšlikumus, kā būtu iespējams pirmstiesas procesu uzlabot, lai process taptu vienkāršāks, ātrāks un iegūtu vieglumu, kas pozitīvi attiektos arī uz pirmstiesas procesa termiņiem.

The subject of the bachelor's work is “Criminal proceeding pre-trial procedural terms in Latvia The common criminal justice system is very congested, criminal procedural deadline play an extremely important role throughout the process, as they are those who determine and contribute to the speed of the process. This problem, congestion of system, is being talked about from time to time, but has been given relatively hihg attention in recent years. The work has been pursued with following objectives: 1) to provide and understanding of the deadlines of criminal proceedings, which it includes and the legal importance of this institute, 2) to familiarise itself with types of criminal deadlines, 3) to explore the consequences of the passage of procedural dealines, 4)the right to reasonable deadlines, study concept of it. Lastly, to make proposals to encourage more smooth conduct of the pre-trial process, to speed up the process. As a result of the work, the author made suggestions, proposals for improwing the pre- trail process so that the process could be more simplified, faster and easier, which would also leave a positive impact on the deadlines of the pre-trial process.
Criminal proceeding pre- trial procedural terms in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; pirmstiesas process; termiņi; saprātīgi termiņi; kriminālprocess