Astenopiskās sūdzības un darba vietas ergonomika datorlietotājiem - Kuibida, Marija (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 59 lappusēm. Tas satur 35 attēlus, 10 tabulas, 1 pielikumu un 32 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Noskaidrot, kādas ir biežākās redzes problēmas datorlietotājiem, kā arī noskaidrot kā darba ergonomikas uzlabošana var ietekmēt viņu redzes funkcijas un subjektīvās izjūtas. Pētījuma dalībnieki: Pētījumā piedalījās 265 cilvēki, vidējais vecums ir 26 gadi. Metode: Dalībniekiem bija jāaizpilda anketa. 65 datorlietotājiem tika pārbaudītas redzes funkcijas – konverģence („Push up” metode), heteroforijas veids tuvumā (Madoksa tests), akomodācijas atslābināšanās laiks pirms/pēc redzes slodzes (± 2,0 D lēcu fliperis). Katram tika iedoti ieteikumi darba un redzes ergonomikas uzlabošanai. Pēc 1 – 2 mēnešiem tika veikta atkārtota dalībnieku aptauja un redzes funkciju pārbaude. Rezultāti un secinājumi: Aptuveni 75 % datorlietotāju ikdienā izjūt astenopiskās sūdzības. Biežākās acu sūdzības ir acu nogurums, biežākas vispārējās sūdzības – muguras sāpes, galvassāpes. Akomodācijas atslābināšanās laiks un kopējā sūdzību intensitāte pēc ieteikumu ievērošanas ir samazinājusies. Atslēgas vārdi: dators, ergonomika, astenopiskās sūdzības, skata leņķis, pārtraukumi, akomodācijas atslābināšanās laiks.

Master work is written in Latvian on 59 pages. It contains 35 images, 10 tables, 1 appendix and 32 sources of literature information. Purpose: The aim of this study is to establish what is the prevalence of asthenopia among computer users, and to clarify how ergonomics improvement can influence computer user’s visual functions and asthenopia. Subjects: There were 265 people involved in this study (mean age 26 years). Methods: Participants asked to fill the questionnaire. Then there were determined visual functions for 65 computer users – convergence (“Push up” test), heterophoria at near (Maddox Rod test), relaxation time of accommodation before/after visual load (± 2,0 D fliper lens pair test). Each participant was instructed to follow the given recommendations for appropriate workstation ergonomics, breaks and eye exercises. After 1 – 2 months followed second questionnaire and determination of participant’s visual functions. Results and conclusions: About 75 % of computer users have asthenopia. The most common eye complaints are tired eyes. The most common general complaints are back pain and headache. Relaxation time of accommodation and asthenopia reduced after following the given recommendations. Key words: computer, ergonomics, asthenopia, gaze angle, brakes, relaxation time of eye accommodation.
Computer-related asthenopia and workstation ergonomics
Keywords: Fizika