Runas aktu pārprašana starpkultūru komunikācijā - Simons, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2013)
Mūsdienās globalizācijas rezultātā starpkultūru komunikācijas līmenis ir paaugstinājies, tomēr dažreiz notiek neveiksmīga starpkultūrusaziņa, jo cilvēki bieži vien nav iepazinuši citas kultūras. Šī pētījuma mērķis ir izpētīt latviešu, lietuviešu un turku studentu komplimenta un lūguma runas aktu lietojumu un to pārprašanas gadījumus angļu valodā lingvistikā un kulturoloģiskā perspektīvā. Pētījums tika veikts no 31. jūlija līdz 16. augustam 2011. gadā Rīgā- Latvijā un no 9. līdz 22. jūlijam 2012. gadā Ispartā- Turcijā. Pētījuma subjekti bija 30 studenti no Latvijas, Lietuvas un Turcijas universitātēm, kuri piedalījās IP Erasmus programmā ‘’Starpkultūru kompetence un saziņa.’’ Lai varētu notikt faktorus, kas kalpo kā pamats runas aktu nepareizai interpretācijai starpkulturālā līmenī, tika veikta sarunu analīze un diskursa aizpildīšanas tests (DAT). Tika secināts, ka runas aktu nepareiza interpretācija ir mērķvalodas un kultūras īpatnību nezināšanas dēļ.

Nowadays globalization has lead to an increase in intercultural communication, which is a process of communication across cultures. However, sometimes miscommunication occurs because people often are not familiar with different cultures. The aim of this research paper was to analyse the speech acts of request and compliment linguistically, logically, sociolinguistically and culturally and to investigate the cases of speech act misinterpretation by the representatives of three different nations: the Turks, the Lithuanians and the Latvians. The study was carried out from July 31 to August 16in 2011 in Riga, Latvia and from July 8 to July 22 in 2012 in Isparta, Turkey. The subjects were 30 tertiary level students from Latvia, Lithuania and Turkey who participated in the IP Erasmus project ‘’Cross Cultural Competence and Interaction.’’
Misinterpretation of Speech Acts Across Cultures
Keywords: Valodniecība