Izmaiņas Latvijas piekrastes ainavā 20.-21. gadsimta mijā un mūsdienu izaicinājumi - Veidemane, Kristīna (Latvijas Universitāte, 2013)
Dažādi faktori ietekmē piekrastes zonas attīstību gan pasaulē, gan Latvijā, kā rezultātā notiek izmaiņas ainavas struktūrā un tās spējā nodrošināt sabiedrībai nepieciešamos resursus. Promocijas darbā Latvijas piekrastes ainava ir pētīta atšķirīgos mērogos un kontekstos: i) izmaiņas jūras piekrastes ainavas struktūrā un tās ietekmējošie faktori ir vērtēti visas Latvijas piekrastes zonā; ii) potenciālā vēja enerģijas ražošanas jūrā ietekme uz ainavas vizuālo struktūru ir novērtēta unikālajā Baltijas jūras stāvkrastu zonā; iii) pludmales ainavas kā rekreācijas pakalpojuma nodrošinātāja nozīmīgums ir noskaidrots četrās atšķirīgās Latvijas pludmalēs. Darbs ir transdisciplinārs, jo tajā ir izmantotas gan tālizpētes, gan ĢIS, gan ekonomikas, gan sabiedrības līdzdalības metodes. Ņemot vērā iegūtos rezultātus un secinājumus, darbā ir ietverti priekšlikumi Latvijas vides un ainavu politikas veidotājiem, lai nodrošinātu piekrastes ainavas ilgtspējīgu pārvaldību.

Many factors effect changes in the coastal zone globally as well in Latvia, resulting in transformations in the landscape structure and its capacity to provide services for society. The thesis explores the coastal landscape of Latvia at different scales and in different contexts: i) changes in the coastal landscape structure and the related driving forces are evaluated for the entire coastal zone of Latvia; ii) the potential impact of offshore wind parks on the landscape visual structure is assessed in the unique bluff area of the Baltic coast; iii) the importance of beach landscape for recreation services is evaluated. Transdisciplinary approach was ensured by involving remote sensing, GIS, economic as well as public participation methods. Taking into account the obtained results and findings, recommendations for environmental and landscape policymakers have been developed to ensure sustainable coastal landscape in Latvia.
Changes in Latvian coastal landscapes at the turn of the 21st century and contemporary challenges
Keywords: Vides zinātne; piekrastes ainava (Latvija); zemes segums; zemes novērtēšana; rekreācijas pakalpojumi; Environmental science; coastal landscape (Latvia); land cover; recreation; land evaluation