3 – 4 gadus vecu bērnu pašapziņas attīstības sekmēšana rotaļās - Jurčenko, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba autore: Lāsma Jurčenko. Kvalifikācijas darba tēma: 3 – 4 gadus vecu bērnu pašapziņas attīstības sekmēšana rotaļās. Pētījuma mērķis: izpētīt 3 – 4 gadus vecu bērnu pašapziņas attīstību rotaļās.. Pētījuma jautājums: Kā rotaļās ir iespējams sekmēt bērna pašapziņas attīstību 3 – 4 gadus veciem bērniem? Lai sasniegtu darba mērķi, autore teorētiski pēta pašapziņas jēdzienu, tā izpausmes. Analizē un salīdzina dažādu autoru teorijas. Tiek analizētas 3 – 4 gadus vecu bērnu attīstības īpatnības, to likumsakarības ar pašapziņas attīstību. Tiek izpētīti rotaļu veidi un to ietekme uz pašapziņas attīstību. Teorētiskajā daļā tiek izmantota tādu autoru teorētiskā bāze kā A.Ādlers, D.Dzintere, I.Stangaine, V.Golubina, L.Keltikangasa – Jervinena, V. Romenkova, u.c. Empīriskajā pētījumā autore pēta rotaļu ietekmi uz pašapziņas attīstību. Tiek izstrādāti kritēriji, pēc kuriem sākotnēji tiek noteikts pašapziņas līmenis pirmsskolas izglītības iestādes grupā. Tiek atlasītas rotaļas, kuras tiek izmantotas ikdienas ritā. Tās tiek atkārtotas vairākkārt. Bērni tiek vēroti un tiek analizēta viņu rīcība, uzvedība, reakcija, sadarbība. Ar bērniem tiek veiktas arī individuālas pārrunas, lai saprastu katra bērna pašsajūtu un pašapziņas līmeni, atrodoties grupas vidē ikdienā. Tiek veikta izvērtēšana pētījuma beigās. Iegūtie dati tiek salīdzināti, izdarīti secinājumi. Rezultāti apkopoti un analizēti 3 tabulās un darbā atspoguļoti 7 attēlos. Pētījuma gaitā tiek iegūta atbilde uz pētījuma jautājumu, ka rotaļās ir iespējams sekmēt 3 - 4 gadus vecu bērnu pašapziņu, ja pedagogs atbalsta bērnu, rada drošības sajūtu, uzmundrina, motivē un piedāvā atbilstošas rotaļas regulāri. Atslēgas vārdi: pašapziņa, pašapziņas attīstīšana, pirmsskolas vecums, rotaļa, emocijas. Kvalifikācijas darba apjoms: 36 lappuses, 7 attēli, 5 tabulas, 21 informācijas avots.

The author of Qualification Paper: Lāsma Jurčenko The theme of the Qualification Paper : “The developments of self – awareness of 3 – 4 year old children during game activities”. The aim of the study: study the self-confidence development of age group 3 - 4 in games. The question of the study: How is it possible to promote the development of a child's self-confidence in children aged 3-4 years in games? To achieve the goal of the work, the author theoretically studies the concept of self-awareness, its manifestations. There are analysed and compared theories by different authors. There are analysed the specificities of the development of 3 - to 4-year-olds, their relationship with the development of self-awareness. There are studied the types of game and their impact on the development of confidence. The theoretical part uses the theoretical base of authors such as A.Adlers, D.Dzintere, I.Stangaine, V.Golubina, L.Keltikangasa – Jervinena, V. Romenkova, etc. In the empirical study, the author explores the impact of plays on the development of self-awareness. Criteria are being developed by which the level of self-confidence in the pre-school group is initially determined. The games which are used in the daily rite are selected. They are repeated for several times. The children are watched and their actions, behaviour, response and collobaration are analysed. Children are also subject to individual interviews to understand each child's sense of feeling and level of self-awareness while in a group environment on a daily basis. An evaluation will be carried out at the end of the study. The data obtained are compared, conclusions are drawn. The results are summarised and analysed in 3 tables and 7 figures are presented in the work. The study provides an answer to the study's question, it is possible to promote the confidence of 3 - to 4-year-olds in play if a teacher supports a child, creates a sense of safety, cheers, motivates and offers appropriate games on a regular basis. Key words: self-awareness, development of self – awareness preschool age, games, emotions. The study consists of: 36 pages, 7 images, 5 appendix, 21 sources of information.
The developments of self – awareness in 3 – 4 year old children during game activities
Keywords: Izglītības zinātnes; pašapziņa; pašapziņas attīstīšana; pirmsskolas vecums; rotaļa; emocijas