Jauniešu viedoklis par orgānu ziedošanas iespējām - Pudāne, Santa (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir jauniešu viedoklis par orgānu ziedošanas iespējām. Tēmas aktualitāti pamato tas, ka nepieciešamība pēc orgānu donoriem ir daudz lielāka nekā to cilvēku skaits, kuri tos faktiski ziedo, kā viens no iemesliem tam ir cilvēku neinformētība – cilvēku mirstīgās atliekas tiek sadedzinātas vai apraktas, jo cilvēki dzīves laikā neizrāda vēlmi būt par orgānu donoru. Tādēļ darba autore uzskata, ka jāmudina jauniešus paust savu gribu, lai būtu iespēja pēc nāves palīdzēt pēc iespējas lielākam cilvēku skaitam. Darba mērķis ir izpētīt orgānu ziedošanas jēdzienu un uzzināt jauniešu (vecumā no 18 līdz 25 gadiem) viedokli par orgānu ziedošanas iespējām. Pētniecības uzdevumi: 1.veikt zinātniskās literatūras apkopošanu un analīzi par orgānu transplantāciju un ziedošanu; 2.izstrādāt pētījuma instrumentu – anketu un veikt pētījumu; 3.veikt anketēšanu un analizēt iegūtos pētījuma datus; 4.balstoties uz literatūras avotiem un iegūtajiem datiem izdarīt secinājumus. Izvirzītā pētījuma hipotēze - jaunieši vecuma grupā no 18 līdz 25 gadiem ir pietiekoši informēti par orgānu ziedošanas iespējām. Pielietotā pētniecības metode – anketēšana, pētniecības instruments – anketa. Pētījuma rezultāti: liecina, ka 100 respondenti savā dzīvē kādreiz ir aizdomājušies par orgānu ziedošanu, transplantāciju, vai vismaz ir dzirdējuši par šādu iespēju. Liela daļa no respondentiem ir gatavi šobrīd ziedot savu orgānus, ja tas būtu nepieciešams, taču liela daļa vēl joprojām šaubās. Lielākā daļa respondentu piekristu kļūt par orgānu donoru tieši, lai palīdzētu citiem. Lai ieinteresētu lielāku daļu jauniešu kļūt par orgānu donoriem, informāciju nepieciešams izplatīt tieši sociālajos tīklos- interneta vidē. Atslēgvārdi: orgānu transplantācija, orgānu donori, orgānu ziedošana

The topic of the Bachelor's thesis is the opinion of young people on the possibilities of organ donation. The relevance of the topic is justified by the fact that the need for organ donors is much greater than the number of people who actually donate them, and one of the reasons for this is people's lack of awareness - human remains are incinerated or buried because people do not express a desire to be organ donors during their lifetime. Therefore, the author of the thesis believes that young people should be encouraged to express their willingness to help as many people as possible after their death. The aim of the thesis is to explore the concept of organ donation and to find out the opinion of young people (aged 18 to 25) on the possibilities of organ donation. The research tasks are: 1.to collect and analyze scientific literature on organ transplantation and donation; 2.to develop a research tool - a questionnaire and to conduct a survey; 3.to conduct the survey and analyze the obtained research data; 4.to draw conclusions based on literature sources and obtained data. The hypothesis of the study is that young people aged 18 to 25 are sufficiently informed about the possibilities of organ donation. The research method used is a survey, and the research tool used is a questionnaire. Research results: shows that 100 respondents have thought about organ donation, transplantation or at least heard about it at some point in their lives. A large proportion of respondents are currently willing to donate their organs if necessary, but a large proportion are still undecided. Most respondents would agree to become an organ donor specifically to help others. In order to attract more young people to become organ donors, information needs to be disseminated directly through social networks - the internet. Keywords: organ transplantation, organ donors, organ donation
Young people's opinion on the possibilities of organ donation
Keywords: Medicīna; orgānu transplantācija; orgānu donori; orgānu ziedošana; orgānu transplantācija, donori,ziedošana