Tiesneša goda un cieņas aizsardzība Latvijas Republikā - Ozoliņa, Diāna (Latvijas Universitāte, 2018)
Demokrātiskas tiesiskas valsts vērtību sistēmā noteikti principi ,kurus valsts pienākums ir ne tikai ieverot, bet arī nodrošināt, viennozīmīgi šiem principiem pieskaitāmi Cilvēka gods un cieņa ir viena no būtiskākajām konstitucionālajām vērtībām, kas cilvēkam piemīt neatkarīgi no personiskajām īpašībām, kuru saskaņā ar demokrātiskās tiesiskas valsts vērtību sistēmu valstij ir ne tikai jāievēro , bet arī jānodrošina. Tiesnešu goda un cieņas aizsardzības nepieciešamība noteikta ar uzlikto amata pienākumu pildīšanu. Pētnieciskā darba izpētes robežas ir tiesnešu goda un cieņas aizsardzība Latvijas Republikā ,kā demokrātiskā tiesiskā valstī. Autore izpēta tiesu varas vietu un lomu demokrātiskā valstī, tās pamatprincipus, tiesnešu lomu tajā un atbilstību šiem pamatprincipiem. Autore darbā vispirms pievēršas cilvēka goda un cieņas jēdziena izcelsmei pamattiesību kategorijā, to aplūkojot gan filozofijas, gan tiesību zinātnes un pamattiesību griezumā. Cilvēka cieņas juridiskā izpratne ir izveidojusies jau no Sengrieķu un Romiešu domātājiem, ietekmējoties no teoloģiskiem un filozofiskiem uzskatiem un attīstījās līdz pat cilvēka cieņas konstitucionālai interpretācijai. Autore aplūko tiesneša goda un cieņas aizsardzības raksturīgās īpatnības sakarā ar uzlikto pienākumu pildīšanu un to nošķiršanas iespējamību no cilvēka goda un cieņas jēdziena. Darbā ir aplūkoti tiesnešu goda un cieņas aizsargājošie normatīvie akti. Autore izpētīja tiesu praksi par tiesnešu goda un cieņas aizstāvēšanu. Autore darbā secina, ka tiesnešu gods un cieņa nav vērtējami augstāk par jebkura cilvēka goda un cieņu, goda un cieņas, kā ētikas kategorijas izpratne nemainās tiesneša statusa dēļ. Tiesnešu goda un cieņas aizsardzība ir nepieciešama primāri demokrātiskās valsts iekārtas un sabiedrības drošības aizsardzībai, tiesu sistēmas reputācijas un uzticības aizsardzībai, secīgi, valsts un iedzīvotāju labklājības interešu aizsardzībai.

The principles of the value system of a democratic state of law are determined not only by the state, but also by ensuring that human dignity and respect are one of the most important constitutional values that a person possesses regardless of personal qualities which are compatible with the values of the system of values of a democratic state under the rule of law not only must be respected, but also ensured. The need for the defense of the honor and dignity of judges is determined by fulfilling the duties assigned to them. The boundaries of the work research are the protection of honor and dignity of judges in the Republic of Latvia as a democratic, law-governed state. The author investigates the place and role of the judiciary in a democratic state, its basic principles, the role of judges in it and compliance with these basic principles. The author focuses on the origin of the concept of human honor and dignity in the category of fundamental rights, addressing both philosophy and law and fundamental rights. The legal understanding of human dignity has already developed from ancient Greek and Roman thinkers, influenced by theological and philosophical views, and evolved up to the constitutional interpretation of human dignity. The author examines the peculiarities of the protection of honor and dignity of a judge due to the fulfillment of the obligations imposed and the possibility of separation from the concept of human honor and dignity. The thesis deals with the protective laws and regulations of honor and dignity of judges. The author concludes that honor and dignity of judges should not be judged above any person's honor and dignity, honor and dignity, as an understanding of the ethics category due to unchanged status of a judge. The protection of the honor and dignity of judges is necessary for the primary protection of the democratic state apparatus and society, the protection of the reputation and trust of the judicial system, in order to protect the interests of the state and the welfare of the citizens.
Defence of the honor and disnity of judge in Latvian Republic
Keywords: Juridiskā zinātne; cilvēka cieņa; tiesnešu gods un cieņa; goda un cieņas aizsardzība; goda un cieņas aizsargājošie normatīvie akti