Baltijas akciju tirgu reakcija uz emitentu ziņu paziņojumiem - Ķiete, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba tēma ir “Baltijas akciju tirgu reakcija uz emitentu ziņu paziņojumiem”. Līdzšinējie pētījumi par Baltijas akciju tirgus informācijas efektivitāti norāda, ka tirgi tuvojas vājas formas efektivitātei, kamēr pētījumi par vidēji stipras formas efektivitāti visam Baltijas akciju tirgum kopumā nav veikti. Tādēļ šī maģistra darba mērķis ir, analizējot Baltijas akciju tirgus emitentu reakciju uz ceturkšņa peļņas paziņojumiem, noskaidrot, vai Baltijas akciju tirgus ir efektīvs vidēji stiprā tirgus efektivitātes hipotēzes formā. Maģistra darba izstrādē tiek izmantota vidēji stipras formas efektivitātes analīzē plaši pielietotā notikumu pētīšanas metodoloģija, un tiek aplūkoti peļņas paziņojumi laika periodā no 2004.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 1.aprīlim: Lai sasniegtu pētījuma mērķi autore sniedz atbildes uz trim jautājumiem: pirmkārt, izmantojot Patela Standartizēto kļūdu testu, autore noskaidro, vai peļņas paziņojumi satur tirgum nozīmīgu informāciju; otrkārt, ar standartizētā šķērsgriezuma testa palīdzību autore pēta, vai tirgus gaidas attiecībā uz „labiem” un „sliktiem” peļņas paziņojumiem ir adekvātas; treškārt, ar kumulatīvo virsnormālo ienesīgumu testa palīdzību, autore pēta, vai ir iespējams izveidot tirdzniecības stratēģijas, ar kuru palīdzību var gūt virsnormālus ienesīgumus atsevišķi aplūkojot gan rezultātu statistisko, gan ekonomisko nozīmīgumu. Autore secina, ka Baltijas akciju tirgus pētījumā aplūkotajā laika periodā nav bijis efektīvs vidēji stiprā EMH formā, taču investoriem nav bijusi iespēja nopelnīt virsnormālos ienesīgumus, izmantojot šīs tirgus neefektivitātes ne „labo”, ne „slikto” ziņu gadījumā. Šie secinājumi ir spēkā visā laika periodā visām pētījumā aplūkotajām datu apakškopām. Pētījuma rezultāti norāda, ka Baltijas akciju tirgus efektivitāti varētu uzlabot, pievēršot lielāku uzmanību tādiem emitentu uzraudzības aspektiem, kā uz iekšējo informāciju balstīta tirdzniecība, informācijas atklātības prasību izpilde, finanšu pārskatu un citu korporatīvo paziņojumu kvalitāte, kā arī turpinot darbu pie jaunu emitentu piesaistes un nodrošinot zemas darījumu izmaksas un nodokļus.

The topic of the master thesis is “Reaction of the Baltic Stock Markets to Issers News Announcements”. Previous researches on information efficiency of Baltic stock markets indicate that markets are approaching weak form efficiency, while research on semi-strong efficiency across all the Baltic stock markets has not been conducted. Therefore the aim of this master thesis is to determine whether Baltic stock market is efficient in semi-strong form of the efficient market hypothesis, while analyzing reaction of Baltic issuers to quarterly earnings announcements. Event study methodology, which is commonly applied in analysis of semi-strong market efficiency, is utilized in this paper to analyze earnings announcements from January 1, 2004 to April 1, 2008. To achieve the aim of this paper author answers three questions: firstly, the Pattel’s standardized Residual Test is used to investigate whether earnings announcements contain any valuable information for the market; secondly Standardized Cross-Section test is applied to determine whether market’s expectations in relation to “good” and “bad” earnings announcements are adequate; thirdly Cumulative Abnormal Returns test is utilized to investigate whether it is possible to develop trading strategies that can be applied to earn abnormal returns, separately analyzing both statistical and economical significance of the results. Author concludes that the Baltic stock market has not been semi-strong efficient during the analyzed period, however investors have not been able to earn abnormal returns by utilization of market inefficiencies both in case of “good” and “bad” announcements. The same conclusion holds throughout the all the analyzed period and all the researched data sets. The results of the research indicate that Baltic stock market efficiency can be improved by paying more attention to such issuer surveillance aspects as insider trading, information disclosure, quality of financial reports and other corporate disclosures as well as by continuous efforts on attracting of new issuers and decreasing of trading costs and taxes.
Reaction of the Baltic Stock Markets to Issuer News Announcements
Keywords: Ekonomika