Redzamā un infrasarkanā luminiscence alumīnija nitrīda materiālos - Ruska, Rihards (Latvijas Universitāte, 2022)
Luminiscenti materiāli tiek plaši izmantoti dažādu sensoru un optisko ierīču izgatavošanā. Lai izvērtētu luminoforu piemērotību konkrētiem pielietojumiem, ir nepieciešams apjaust tajos notiekošos luminiscences procesus. Šī maģistra darba ietvaros tika pētīti ar mangānu, eiropiju un hromu aktivētu alumīnija nitrīda (AlN) materiālu luminiscences mehānismi. Tika veikti materiālu rentgendifrakcijas, kā arī luminiscences, tās ierosmes un kinētiku mērījumi. No pētītajām vielām ar visintensīvāko aktivātora luminiscenci izcēlās AlN:Mn. Tam tika novērota arī ilga luminiscence pēc ierosinājuma pārtraukšanas – ilgspīde. Šī darba rezultāti var tikt tālāk izmantoti jaunu luminiscentu materiālu un ierīču izstrādei.

Luminescent materials are commonly used in the production of sensors and optical devices. Understanding the luminescence processes that occur in phosphors is required to assess their suitability for specific applications. In the context of this master’s thesis, luminescence mechanisms of manganese, europium, and chromium-doped aluminum nitride (AlN) materials were investigated. The materials were studied using X-ray diffraction, as well as measurements of luminescence, its excitation, and kinetics. AlN:Mn had the most intense luminescence of the activator among the substances studied. It also demonstrated a long-lasting luminescence. The findings of this thesis can be used to create new luminescent materials and devices.
Visible and infrared luminescence in aluminum nitride materials
Keywords: Fizika; Alumīnija nitrīds; Mangāns; Eiropijs; Hroms; Luminiscence