Padomju pieredzes (re)konstrukcija biogrāfiskajos vēstījumos: Lokālās preses analīze (1995.-2005.) - Kaprāns, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt Latvijas lokālajā presē publicētajos biogrāfiskajos vēstījumos dominējošās stāstīšanas prakses par padomju periodu. Konkrētāk pētījumā tiek analizēts, vai/kā desmit gadu laikā (1995–2005) ir mainījušies padomju pieredzes naratīvi un vai/kā to konstrukcijas atšķiras lokālo preses izdevumu vidū. Tāpat uzmanība ir pievērsta tam, kā veidojas pozitīvs un negatīvs padomju pieredzes novērtējums. Maģistra darbā tiek lietota gan kvantitatīvā (kontentanalīze), gan kvalitatīvā pētniecības perspektīva. Turklāt abas šīs pieejas izriet no naratīvu analīzes paradigmas.

The aim of the MA thesis is to research the prevailing representation practices of Soviet times in nowadays. Particularly, the research deals with such questions as – do/how the narratives of soviet experience have changed during 10 years (1995-2005) and do/how the constructions of narratives differ among local press. Similarly, the attention is paid to how the positive and negative estimation of soviet experience is constructed. Complex methodology – quantitative and qualitative – has been carried out in MA thesis.
The (re)construction of Soviet experience in the biographical messages: The analysis of Latvian local newspapers (1995-2005)
Keywords: Komunikācijas zinātne