Dezinformācija par Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem krievu valodas informatīvajā telpā - Muksimovs, Oskars (Latvijas Universitāte, 2023)
Šajā darbā autors apskata dezinformācijas jēdzienu un apkopo aktuālos pētījumus un publikācijas par Krievijas dezinformācijas naratīviem, lai meklētu dezinformāciju par Latvijas Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem krievu valodas informatīvajā telpā. 21 Telegram kanālā tika izgūti dati par veiktajiem ierakstiem laika periodā no 2023.gada 1.februāri līdz 30.aprīlim un kopā tika apstrādāti 71 747 ieraksti. Autors izstrādāja teksta analīzes metodi, kas iekļauj mākslīgā intelekta rīku ChatGPT-4 ar kura palīdzību atlasīja Telegram ierakstus tālākai analīzei un dezinformācijas meklēšanai. Rezultātā iegūti drošticami dati par dezinformācijas izplatību Telegram kanālos un atklāta dezinformācijas uzbūve un dažādu Telegram kanālu uzvedība. Darba secināts, ka izstrādātā metode ir efektīvs veids, kā strādāt ar liela apjoma informāciju.

Author examines the concept of disinformation and compiles current research and publications on Russian disinformation narratives, searching for disinformation about Latvian National Armed Forces in the Russian-language information space. Data on posts made during the time period from February 1, 2023, to April 30, 2023, were extracted from 21 Telegram channels, with a total of 71,747 entries processed. The author developed a text analysis method that includes the artificial intelligence tool ChatGPT-4, which helped select Telegram entries for further analysis and disinformation search. As a result, reliable data on the spread of disinformation in Telegram channels was obtained, and the structure of disinformation and the behavior of various Telegram channels were revealed. The study concludes that the developed method is an effective way to work with large volumes of information.
Disinformation about the Latvian Armed Forces in the Russian-language information space
Keywords: Politikas zinātne; NBS; Latvijas armija; aizsardzība; mākslīgais intelekts; dezinformācija