Valodas jēdziena stereotipu variācijas latviešu valodas komunikācijā (2002 ─ 2007.) - Platpīre, Anna (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbs „Valodas jēdziena stereotipu variācijas latviešu valodas komunikācijā (2002-2007).”, piedāvā apskatīt latviešu valodas jēdziena attīstību 6 gadu laikā trīs laikrakstos: „Rīgas Balss”, „Latvijas avīze” un „Diena”. Kā pamata autori aplūkoti Charles Stangor, Perry Hinton un Ashiq Ali Shah. Darba metodoloģijā izmantota kritiskā diskursa analīze, kontentanalīze. Darbā sīkāk apskatīti stereotipi sociālā kontekstā, stereotipi kā kategorizācijas veids, to saistība ar atmiņu un mediju ietekme uz stereotipu rašanos, attīstīšanos un mainīšanos. Kopā ar stereotipiem analizēti arī metaforiski stereotipi pozitīvā un negatīvā konotācijā, saistībā ar valodas apdraudējumu, nacionalitāti, universālismu, kultūru, komunikāciju un politiku.

Master’s paper on „Variation of Language Concept Stereotypes ir Latvian Communication (2002-2007)” offers to take a look at Latvian language concept development over 6 years in three newspapers: „Rīgas Balss”, „Latvijas avīze” and „Diena”. For the very basis of theory three authors are considered: Charles Stangor, Perry Hinton and Ashiq Ali Shah. On the methodology critical discourse analysis and contentanalysis is used. On paper stereotypes are examined in social context, as a way of categorization, their connection to memory, media influence, their genesis, evolution, and change . Stereotypes are analyzed close to metaphorical stereotypes in positive and negative connotation, connected to endangerment, national and universal values, connected to culture, communication and politics.
Variations of Language Concept Stereotypes in Latvian Communication (2000-2007)
Keywords: Komunikācijas zinātne