Budžeta sastādīšanas un izpildes kontroles process uzņēmumā "X" - Sailere, Agrita (Latvijas Universitāte, 2007)
Uzņēmuma budžets ir viens no tiem uzņēmuma darbības plāniem, kas palīdz noteikt uzņēmumā veicamos darbus, lai sasniegtu nākotnes īstermiņa un ilgtermiņa mērķus. Tieši uzņēmuma budžets var sniegt atbildi uz to vai uzņēmums spēs sekmīgi darboties nākotnē vai nē. Savukārt, budžeta izpildes kontroles process uzrauga uzņēmuma virzību uz šo mērķu sasniegšanu un vajadzības gadījumā nodrošina lēmumu pieņemšanu tā, lai šie mērķi tiktu sasniegti. Uzsākot darbu pie šī pētījuma, tam tika izvirzīts mērķis - analizēt uzņēmuma budžeta sastādīšanas un tā izpildes kontroles procesus, lai noteiktu šo procesu pilnveidošanas virzienus uzņēmumā „X”. Darba gaitā darba autore izdarīja atklājumu, ka uzņēmums „X” savā budžeta izpildes kontroles procesā un konkrēti pārskatu sagatavošanā neizmanto speciāli izstrādātas datorprogrammas un līdz ar to uzņēmums pārskatu sagatavošanai nodarbina lielu skaitu darbinieku, kas uzņēmumam sadārdzina šo procesu. Viens no būtiskākajiem secinājumiem šajā pētījumā ir tas, ka uzņēmumā „X” nav izstrādāta procedūra, kas detalizēti apraksta un sniedz informāciju darbiniekiem par to, kā uzņēmumā notiek budžeta sastādīšanas un izpildes kontroles process. Savukārt viens no galvenajiem priekšlikumiem ir izstrādāt un ieviest uzņēmumā „X” budžeta sastādīšanas un izpildes kontroles procesa procedūru. Pētījuma kopējais darba apjoms ir 88 lapas. Darbā ir apskatīta un aprakstīta praktiskā situācija vienā uzņēmumā, taču jebkurš uzņēmums, kurš ir saskāries ar līdzīgām problēmām, var izmantot šo pieredzi.

The budget of enterprise is one of those plans for the enterprise, which helps to set the tasks to be carried out in the enterprise in order to achieve short and long term objectives in future. It is budget of the enterprise itself, which can provide an answer whether the enterprise will be successful in future or not. On the other hand, the budget control process oversees the path of the enterprise towards the set objectives, and if needed ensures the decision making process in a way to achieve those objectives. At the beginning of this work, the following objective was set - analysis of the processes of planning budget of the enterprise and controlling its execution in order to develop further those processes in the enterprise “X”. The author of the Thesis has discovered that the enterprise “X” does not use specially designed computer programmes for the process of the budget execution process and particularly for the development of overviews. Therefore there are a great number of employees who develop required overviews, which in turn mean additional costs for the enterprise. One of the essential conclusions in the work is that the enterprise does not possess procedure, which describes in detail and provides the information to the employees about the process for the budget planning and execution process. In this regard one of the main recommendations is to develop and introduce the procedure for budget planning and execution in the enterprise “X”. There are 88 pages in the Thesis. The work deals in detail with the practical situation in one enterprise however any enterprise facing similar problems could use this experience.
Budget planning and execution process control in companies "X"
Keywords: Finanšu menedžments