Latviešu tautas folklora kā tikumu izpratnes palīglīdzeklis literatūras stundās - Davidoviča, Adreāna Reilija (Latvijas Universitāte, 2023)
Diplomdarba “Latviešu tautas folklora kā tikumu izpratnes palīglīdzeklis literatūras stundās” mērķis ir analizēt teorētiskās atziņas par tikumiem, tikumu apguves iespējām pedagoģiskajā procesā, iepazīstot latviešu tautas folkloru un veikt pedagoģisko izmēģinājumdarbību, pilnveidojot skolēnu iespējas literatūras mācību priekšmetā 5. klases skolēniem. Diplomdarba problēma – kā literatūras mācību stundās integrēt folkloru, pilnveidojot skolēnu izpratni par tikumiem. Diplomdarba pētnieciskajā daļā tiek izzināta 5. klases skolēnu izpratne par tikumiem, realizēti jēgpilni uzdevumi un izmantotas mācību metodes, lai noskaidrotu rezultātus pēc pedagoģiskās darbības. Diplomdarba rezultātā tiek apkopoti anketas rezultāti un izveidoti ieteikumi literatūras skolotājiem skolēnu tikumu izpratnes sekmēšanai literatūras stundās. Atslēgas vārdi: tikumi, folklora, pamatskola, pedagoģiskais process.

The aim of the diploma thesis "Latvian folklore as an aid to the understanding of virtues in literature classes" is to analyze theoretical knowledge about virtues, the possibilities of learning virtues in the pedagogical process, getting to know the folklore of the Latvian people, and to conduct a pedagogical trial, improving the possibilities of students in the subject of literature for 5th grade students. The problem of the diploma thesis is how to integrate folklore in literature lessons, improving students' understanding of virtues. In the research part of the thesis, the 5th grade students' understanding of virtues is explored, meaningful tasks are implemented and teaching methods are used to find out the results after the pedagogical activity. As a result of the diploma thesis, the results of the questionnaire are compiled and recommendations are made for literature teachers to promote the understanding of students' virtues in literature lessons. Key words: virtues, folklore, elementary school, pedagogical process.
Latvian folklore as an aid to the understanding of virtues in literature classes
Keywords: Izglītības zinātnes; Tikumi; Folklora; Pamatskola; Metodika; Pedagoģiskaisprocess