Orgānu donēšanas aspekti Latvijā - Vītiņa, Inguna (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma: „Orgānu donēšanas aspekti Latvijā”. Tēmas aktualitāti nosaka: orgānu trūkums ir viena no aktuālākajām problēmām, ar ko saskaras transplantācijas nozare, un atšķirība starp piedāvājumu un pieprasījumu turpina pieaugt. Daudziem pacientiem orgānu transplantācija ir vienīgā pieejamā ārstēšanas un dzīvības glābšanas iespēja. Aktuāli kļūst jautājumi par orgānu piedāvājuma palielināšanu, donora un pacienta kvalitatīvu aprūpi un vienlīdzīgu orgānu pieejamību visiem, kam tie nepieciešami. Ir svarīgi saprast informācijas sniegšanas trūkumus sabiedrībai, un kādi aspekti traucē, lai varētu izlemt pozitīvi par orgānu donēšanu. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kādu aspektu vadīti, Latvijas iedzīvotāji piekristu atbalstīt orgānu ziedošanu transplantācijai. Pētījuma uzdevumi ir izpētīt zinātnisko literatūru par orgānu donēšanas aspektiem Latvijā un pieredzi Eiropā; izveidot anketu un veikt anketēšanu, lai noskaidrotu, kādu aspektu vadīti, Latvijas iedzīvotāji būtu ar mieru ziedot orgānus transplantācijai; apkopot un izanalizēt iegūtos datus par orgānu donēšanu; izdarīt secinājumus. Izvirzītā pētījuma hipotēze: Latvijas iedzīvotāji orgānu ziedošanu transplantācijai vairāk saista ar personisko aspektu, mazāk - ar altruismu. Pētījuma instruments: aptaujas anketa. Pētījuma metode: kvantitatīva metode. Pētījuma rezultāti: papildināja un atjaunināja jau esošo informāciju par orgānu ziedošanu transplantācijai Latvijā. Iedzīvotāju informētība par orgānu ziedošanu ietekmē un maina viņu attieksmi pret orgānu donēšanu. Iegūtie rezultāti hipotēzi apstiprināja. Atslēgvārdi: transplantācija, donors, aspekti, ziedošana, altruisms, ētika, aprūpe.

Theme of the Master’s Thesis: "The organ donation aspects in Latvia". Topicality of the theme: the shortage of organs is one of the most pressing problems facing the transplant field, and the difference between supply and demand continues to grow. Organ transplantation is the only available treatment and lifesaving option for many patients. Actual questions are raised about increasing organ supply, donor and patient quality care, and the availability of equal access for all who need them. It is important to understand the disadvantages of communicating information to the public and what aspects of the issue hinder the ability to decide positively about organ donation. The aim of the research is to find out what aspect is being led, the inhabitants of Latvia would agree to support organ donation for transplantation. The research tasks: to study scientific literature on aspects of organ donation in Latvia and experience in Europe; create a questionnaire and carry out a questionnaire to determine which aspects of managed Latvian people would be willing to donate organs for transplantation; to collect and analyze the obtained data on organ donation; draw conclusions. Research hypothesis: Latvian residents associate organ donation for transplantation with a personal aspect, less with altruism. Research tool: questionnaire. Research method: quantitative method. Key results of the Master’s Thesis: supplemented and updated existing information on organ donation for transplantation in Latvia. Citizens' awareness of organ donation affects and changes their attitude towards organ donation. The obtained results confirmed the hypothesis. Keywords: transplantation, donors, aspects, donation, altruism, ethics, care.
The Organ Donation Aspects in Latvia
Keywords: Medicīna; transplantācija; donors; aspekti; ziedošana; altruisms