Kultūraugu fenoloģiskās tendences Latvijā (1972-2016) - Tokare, Ivanna (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbā pētītas kultūraugu fenoloģiskās izmaiņas un tendences Latvijā laika posmā 1972 – 2016. gadam. Lauksaimniecība un mežsaimniecība ir viena no svarīgākām Latvijas tautsaimniecības nozarēm, tai skaitā viena no visjūtīgākām attiecībā uz klimata mainību. Līdz šim Latvijā kultūraugu fenoloģiskās izmaiņas ir maz izpētītas. Veicot pētijumu tika analīzēta zinātniskā literatūra aplūkotas fenoloģiskās tendences Latvijas un Pasaules ietvaros, tika digitizētas >32 tūkst. vēsturisko datu zīmes izveidojot jaunu datu bāzi. Pētijuma ietvaros galvenokārt tika izpētītas fenoloģiskās fāzes un analizētas tendences 8 kultūraugu šķirnēm 10. novērojumu punktos. Aprakstītas to tendences Latvijas mērogā.

In this Bachelor`s Thesis changes of crop phenology in Latvia during the period 1972 – 2016. Agriculture and forestry are one of the most important sectors of the Latvian economy, including one of the most sensitive to climate change. So far, the crop phenological changes in Latvia have been little studied. During the research, was analyzed scientific literature of phenology and phenological trends in Latvia and around the World. More than > 32 thousand historical data signs were digitized by creating a new database. Most importantly was analyzed phenological data and trends for 8 crop species at the 10th observation point and described trends on the Latvian measure.
Changes of crop phenology in Latvia (1972-2016)
Keywords: Ģeogrāfija; kultūraugi; fenoloģija; tendences; izmaiņas