Šķelšanās procesi Latvijas Komunistiskajā partijā tās Centrālās komitejas dokumentu atspoguļojumā (1988.-1990.) - Lazareva, Agnese (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbs „Šķelšanās procesi Latvijas Komunistiskajā partijā tās Centrālās komitejas dokumentu atspoguļojumā (1988.-1990.)” sniedz ieskatu Latvijas Komunistiskās partijas darbības gaitā Trešās atmodas laikā Latvijā. Latvijas Komunistiskā partija ietekmēja Atmodas procesu gaitu Latvijā, ko skaidri apliecina Centrālās komitejas biroja sēžu dokumenti. Darbā konstatēts, ka 1988.gada beigās partijā sākās šķelšanās, kas turpinājās visu 1989.gadu un nonāca līdz partijas sabrukumam 1990.gada pirmajā pusē. Partijas vadība visādi centās tās šķelšanos aizkavēt, lavierējot starp radikālajām pozīcijām, bet līdz ar LTF uzvaru AP vēlēšanās un kursu uz Latvijas neatkarību, šī lavierēšana vairs nebija iespējama.

The Bachelor’s thesis „Process of splitting in the Communist Party of Latvia in reflection of documents of its Central Committee (1988-1990)” provides an insight into the Communist Party of Latvia during the action of the Third Awakening in Latvia. Communist Party of Latvia influenced the course of Latvian Awakening processes, which clearly demonstrates the meetings of documents of its Central Committee. The thesis found that at the end of the 1988 in party started process of splitting, which continued throughout 1989 and came to the collapse of the party in the first half of 1990. The party leadership tried in every possible way to prevent splitting to manoeuvre between radical positions, but with the victory of the Popular Front of Latvia in the elections and the course of the Latvian independence, this manoeuvre was no longer possible.
Process of splitting in the Communist Party of Latvia in reflection of documents of its Central Committee (1988-1990)
Keywords: Vēsture