Nevalstiskās organizācijas kā sociālā darba ar kopienu resurss, Jēkabpils piemērs - Pleiko, Agita (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba „Nevalstiskās organizācijas kā sociālā darba ar kopienu resurss, Jēkabpils piemērs” mērķis ir izpētīt, kā sociālajā darbā ar kopienu var izmantot nevalstisko organizāciju resursus, pamatojoties uz Jēkabpils pilsētas piemēru. Darbs sastāv no ievada, teorētiskās daļas ar apakšnodaļām, empīriskās analīzes daļas, secinājumiem un rekomendācijām. Teorētiskajā daļā aplūkota NVO būtība un to darbības pielietojamība sociālajā darbā ar kopienu, balstoties uz kopienas attīstības teoriju. Izmantota rīcībspējas perspektīvas pieeja, īstenojot sociālā darbinieka lomas darbā ar kopienu. Aplūkotas iespējamās sociālā darba ar kopienu metodes, kā kartēšana, sociālā akcija un klienta resursu aktivizēšana. Pētījuma praktiskajā daļā pielietotas kvalitatīvā pētījuma metodes – daļēji strukturēta intervija un fokusgrupas diskusija. Pētījuma rezultātā tika konstatēts, ka būtiska problēma ir izpratnes trūkums par sociālo darbu ar kopienu kā vienu no sociālā darba veidiem. Starpsektoriālās sadarbības veids un kvalitāte norāda uz vēl neizmantotiem NVO resursiem kopienā. Diskusijas daļā ir izstrādāti pētījumā balstīti ieteikumi gan Jēkabpils nevalstiskajam sektoram, gan pilsētas pašvaldībai un konkrēti sociālajam dienestam. Izteikts pieļāvums, ka Jēkabpils piemēra analīze spēj dot ieteikumus šī sociālā darba veida attīstībai visā Latvijā tādu sociālā darbinieka lomu stiprināšanā kā brokeris, koordinators, organizētājs un menedžeris. Atslēgvārdi: kopiena; sociālais darbs ar kopienu; rīcībspējas pieeja.

The goal for Master's thesis "NGO's resources in community social work, Jekabpils example" is to study how resources of non-governmental organizations could be used for social community work, based on the Jekabpils city example. Thesis consists of introduction, theoretical part with subsections, empirical analysis section, conclusions and recommendations. Within the theoretical part the essence of NGOs and their use in social community work is viewed, based on a community development theory. Capability approach was used analyzing how social worker roles are implemented in the social community work. Possible methods for a social community work are discussed, e.g. mapping, social campaign and activation of customer resources. Within the practical part of the research, methods of qualitative approach were used - semi-structured interviews and focus group discussion. The study show the results that the lack of understanding about the social community work as a one type of social work practice is a major problem. Nature of inter-sectorial cooperation and quality also points out to unused resources of NGOs within the community. In the part of discussion the recommendations based on the research are developed for the Jekabpils NGOs sector, also for the city council and the social service. Assumption is made that the analysis of the Jekabpils example can provide with recommendations for the development of community social work in all Latvia regions for strengthening such social worker roles as broker, coordinator, organizer and manager. Keywords: community, social community work, capability approach, NGO
NGO's resources in community social work, Jekabpils example
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija