"Mantojuma aizgādnība"" - Lauska, Līva (Latvijas Universitāte, 2015)
Mantojuma aizgādnības institūta būtība ir radīt efektīvu mehānismu, kas nodrošinātu pilvērtīgu mantojuma darbību līdz brīdim, kamēr mantinieki tiek apstiprināti mantojuma tiesībās. Tā mērķis ir nodrošināt mantojuma saglabāšanu. Lai gan normatīvajos aktos nesen tika veikti grozījumi, kas paredz mantojuma aizgādnības funkciju veikt zvērinātiem notāriem, nevis tiesai, tādējādi paātrinot šo procesu, regulējums vēl joprojām ir smagnējs un laikietilpīgs. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt normatīvajos aktos veiktos grozījumus, konstatēt esošos problēmjautājums un rast iespējamos risinājums, kas nodrošinātu mantojuma aizgādnības institūta realizēšanu atbilstoši tā mērķim. Darba izstrādes gaitā tiek pētīti un analizēti normatīvie akti, tiesu nolēmumi, kā arī tiek veiktas konsultācijas ar nozaru speciālistiem. Bakalaura darba ietvaros autore piedāvā grozīt un papildināt spēkā esošo regulējumu, kas ievērojami atvieglotu mantojuma aizgādnības institūta pielietošanu. Atslēgvārdi: mantojuma aizgādnība, mantojuma aizgādnis, mantojuma pārstāvība, mantojuma apsardzība, mantojums, mantojuma masa, zvērināts notārs, bāriņtiesa.

Trusteeship of an estate institute point of matter is to create an effective mechanism, to ensure full estate activity until heirs are approved under inheritance law. The aim of it is to ensure keeping estate. Although laws and regulations recently have been amended, which provides trusteeship of estate function to manage sworn notaries, not a court, thus speeding the process up. The regulation is still heavy and time consuming. Aim of the bachelor thesis is to explore amendments in law, establish existing issues and find possible solutions, which provides trusteeship of an estate institute implementation according to its purpose. In course of developing paper, are studied and analyzed regulatory enactments, court judgments, as well as are caried out the consultations with experts of this field. In framework of bachelor thesis the author offers to amend and improve existing law in force, which considerably would relieve trusteeship of an estate insitute usability. Keywords: trusteeship of an estate, trustee of an estate, representation of an estate, protection of an estate, estate, entirety of property of an estate, notary public, orphan’s court.
"Trusteeship for an estate"
Keywords: Juridiskā zinātne