Arsēnu un dzīvsudrabu saturošu gaismas avotu spektrālie mērījumi UV reģionā - Rancāne, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbā pētītas arsēnu un dzīvsudrabu saturošu gaismas avotu spektroskopiskās īpašības ultravioletajā reģionā. Tika apskatītas augstfrekvences bezelektrodu un dobjā katoda lampas, kas tiek izmantotas atomu absorbcijas spektroskopijā. Darbā tika mērītas šo lampu starojuma intensitātes relatīvajās un absolūtajās vienībās atkarībā no ģeneratora jaudas. Tika uzņemta spektrāllīniju intensitāšu stabilitāte laikā. No datu analīzes tika secināts, ka, palielinot jaudu, līniju intensitātes palielinās ek- sponenciāli. Darbam atomu absorbcijas spektroskopijai piemērotākas ir augstfrekvences bezelektrodu lampas, jo tām ir intensīvāks starojums. Abu veidu lampas ir laikā stabilas, bet augstfrekvences bezelektrodu lampu darbību ietekmē temperatūra.

The spectroscopic properties of arsenic and mercury containing light sources in the ultraviolet region have been studied. High-frequency electrodeless and hollow-cathode lamps that are used in atomic absorption spectroscopy were considered. The radiation intensities of these lamps were measured in relative and absolute units depending on the generator power. The stability of the spectral line intensities over time was recorded. From the data analysis it was concluded that as the excitation generator power increa- ses, the line intensities increase exponentially. High-frequency electrodeless lamps are more suitable for Atomic absorption spectroscopy because they have more intense radia- tion. Both types of lamps are stable over time, but High-frequency electrodeless lamps performance is affected by temperature.
Spectral measurements of arsenic and mercury containing light sources in the UV region
Keywords: Fizika; Arsēns; dzīvsudrabs; augstfrekvences bezelektrodu lampa; dobjā katoda lampa; spektroskopija