Nodrošinātā kreditora statuss un tiesības parādnieka maksātnespējas vai ierobežotas maksātspējas gadījumā - Tertišnaja, Marija (Latvijas Universitāte, 2011)
Paaugstinātas konkurences apstākļos, kas ir brīvo ekonomisko attiecību obligātā pazīme, vairāki uzņēmējdarbības subjekti nespēj izpildīt uzņemtās saistības, kas nenovēršami noved tās pie finansiālas mazspējas. Tas neizbēgami izraisa to vairāku tiesisko attiecību subjektu sadursmi, kuri atrodas ar parādnieku visa veidu tiesiskajās attiecībās. Privāttiesiskās intereses sāk krustoties ar publiski tiesiskajām interesēm un bieži pat stājas ar tām konfliktā (pretrunā). Vēlme nodrošināt pozitīvu ekonomisko attiecību dinamiku kopsakarā ar privāttiesisko un publiski tiesisko attiecību saprātīga līdzsvara nepieciešamību, rada vajadzību pēc bankrota tiesību efektīva tiesiskā regulējuma. Pēdējo gadu garumā bankrota tiesību institūts izraisa lielu interesi zinātniekiem. Tomēr tā virspusēja vai fragmentāra pētīšana nedod iespēju izdarīt secinājumu par vienu no galvenākajiem parādnieka maksātnespējas vai ierobežotas maksātspējas dalībnieku – nodrošināto kreditoru faktisko tiesisko statusu parādnieka maksātnespējas vai ierobežotas maksātspējas gadījumā. Pilnu un reālu izpratni par nodrošināto kreditoru tiesībām parādnieka maksātnespējas vai ierobežotas maksātspējas gadījumā, kas atspoguļo to faktisko stāvokli attiecībās ar citiem bankrota attiecību dalībniekiem, nevar iegūt, neskatot tos nodrošinātā kreditora tiesiskā statusa sistēmā. Statusa kategorija ļauj pilnīgāk atbildēt uz jautājumu, kā kopumā un atsevišķi noregulēt kreditoru stāvokli parādnieka maksātnespējas vai ierobežotas maksātspējas gadījumā. Līdz ar to, šis darbs ir veltīts parādnieka maksātnespējas un ierobežotas maksātspējas procesā ar nodrošinātā kreditora statusu un tiesību saistīto teorētisko un praktisko problēmjautājumu pētīšanai, to risinājumu meklēšanai, konkrētu priekšlikumu formulēšanai nodrošinātā kreditora statusa un tiesību izpratnes uzlabošanai Maksātnespējas likuma un arī citu normatīvo aktu ietvaros.

In the condition of high competition, that is natural feature of market economy, some economic players are note able to fulfil taken obligations and that irreversibly leads them to financial weakness. This, in its turn, stirs up the collision of those parties that are in legal relations of all kinds with the debtor. Interests of private law cross interests of public law, and often enter into a conflict (contradiction) with them. Eager to provide positive dynamics of economic relations simultaneously with the necessity to find balance between interests of private law and public law calls for development of effective regulation in the field of bankruptcy law. The institution of bankruptcy law invokes strong interest among scientists. However its perfunctory and fragmented research prevents them from conclusions about the main feature in debtor’s bankruptcy or insolvency – the legal and actual status of secured creditor in case of debtor’s full bankruptcy or insolvency. It is not possible to gain the complete view on legal rights of secured creditor in case of full bankruptcy or insolvency of the creditor that reflects the creditor’s actual status relatively to other participants of bankruptcy relations without analysing these rights within the whole system of legal status of secured creditor. The category of this status shows the way towards common and individual regulation of creditor’s state in case of debtor’s bankruptcy or insolvency. Therefore this Paper is dedicated to theoretical and empirical research of the problems that secured creditor is facing in case of debtor’s bankruptcy or insolvency, also this Paper aims to find the resolution of these problems, to formulate concrete solutions and suggestions on the improvement of secured creditor’s status in cases of debtor’s bankruptcy or insolvency that are regulated by the Insolvency law and other legal texts.
Status and Rights of Secured Creditor in the Cases of Debtor’s Insolvency or Limited Solvency
Keywords: Juridiskā zinātne