Uztura līguma tiesiskais regulējums - Ašmane, Anta (Latvijas Universitāte, 2008)
Šī darba mērķis ir apskatīt vienu no īpašuma atsavināšanas līguma veidiem – uztura līgumu. Izprast tā subjektus, priekšmetu, līguma būtiskās un dabiskās sastāvdaļas, apzināties subjektu (īpaši, uztura saņēmēja) riskus; vērst uzmanību uz notāra lomu darījumu slēgšanā, proti, nekustamo īpašumu darījumu ietveršanu notariālā akta formā nepieciešamību, tā priekšrocībām, kā arī piedāvāt citu uztura saņēmējam par labu nostiprināmās ķīlas vērtības lieluma noteikšanas un valsts nodevas aprēķināšanas metodi, tā panākot lielāku uztura saņēmēja tiesību un interešu aizsardzību. Lai sasniegtu izvirzīto darba mērķi, tika veikti šādi uzdevumi: • analizēta literatūra un apkopoti autoru viedokļi par uztura līgumu; • pētīta tiesu prakse, tas ir, tiesu spriedumi saistībā ar uztura līguma izpildi; • apkopoti statistikas dati; • analizēta Notariāta likumā iekļautās notariālās formas iespējas. Maģistra darbs sastāv no ievada, 7 nodaļām un kopsavilkuma daļas. Ievadā maģistra draba autore atklāj tēmas aktualitāti un izvirza mērķus, kā arī uzdevumus, kurus nepieciešams izpildīt, lai šos mērķus sasniegtu. Kopsavilkuma daļā autore apkopo visus secinājumus un priekšlikumus, kas iztiekti 15 tēžu veidā.

The objective of the thesis is to study one of the expropriation agreement types – content agreement. The tasks of the thesis are to understand its subjects, object, essential and natural counterparts of the agreement, understand the subject (particularly, content recipient’s) risks; pay attention to the role of the notary in conclusion of transactions, namely, necessity of inclusion of transactions related to real estate in the notarized act, advantages, as well as offer to and in favor of the recipient of other content method of definition of the amount of the corroborated pledge, as well as state fee estimation, thereby reaching bigger protection of the rights and interests of the content recipient. To reach the objective of the work the following tasks have been carried out: • respective literature analyzed and author standpoints summarized regarding content agreement; • legal practice studied in a close-up, i.e. legal verdicts regarding performance of content agreement; • statistical data compiled; • notarized form’s possibilities included in the Notarized law have been analyzed. MA paper consists of Introduction, 7 chapters and Summary. In the Introductory part of the thesis the author explains topicality of the theme, as well as presents objectives and sets tasks of the work to be carried out. In the Summary chapter the author presents summarized conclusions and suggestions made as a result of the work, which are presented in the form of 15 theses.
Judicial Regulations of Maintenance Contract
Keywords: Juridiskā zinātne