Māsu un pacientu sadarbība oftalmoloģijas praksē - Černova, Irina (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma - Māsu un pacientu sadarbība oftalmoloģijas praksē. Tēmas aktualitāti nosaka ar katru gadu pieaugošais kataraktas un glaukomas pacientu skaits. Tādēļ profilakse, diagnostika un pacientu izglītošana kļūst aizvien aktuālāka. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot māsas un pacienta sadarbības oftalmoloģijas apmeklējumā. Darba uzdevumi ir analizēt literatūru par pacienta aprūpi oftalmoloģijas praksē, analizēt D. Oremas teoriju par pacientu pašaprūpi un pacientu izglītošanu,izstrādāt pētījumu instrumentu, interviju, veikt pētījumu un iegūto datu apstrādi un analīzi, izdarīt secinājumus un ieteikumus. Pētniecības jautājums – Kāda ir māsas un pacienta sadarbība oftalmoloģijas praksē? Pētniecības instruments – intervijas jautājumi. Pētniecības metode – kvalitatīvā. Šajā darbā atspoguļosies rezultāti no teorētiskās daļas un no praktiskās daļas. Būs redzams kā teorija atšķiras no praktiskā. Māsai jāspēj sadarboties ar pacientu tā, lai viņam būtu uzticēšanās attiecības, lai sadarbība būtu pilnvērtīga. Māsai jābūt pacietīgai, atvērtai un jāprot klausīties. No rezultātiem varēs veikt secinājumus. Atslēgvārdi: pacientu izglītošana, oftalmoloģija, aprūpe, sadarbība.

Bachelor Thesis - Collaboration between nurses and patients in ophthalmology practice. The topicality of the topic is determined by the increasing number of patients with cataracts and glaucoma every year. Therefore, prevention, diagnosis and patient education are becoming more and more urgent. The purpose of the Bachelor's paper is to find out the cooperation between the nurse and the patient in the ophthalmology visit. The tasks are to analyze the literature on patient care in ophthalmology practice, to analyze D. Orem's theory about patient self-esteem and patient education, to develop a research tool, an interview, to conduct research and data processing and analysis, to draw conclusions and recommendations. Research topic - What is the collaboration between nurses and the patient in ophthalmology practice? Research tool - interview questions. Research method - qualitative. This work will reflect the results from the theoretical part and from the practical part. Will be seen as a theoretical difference between practical ones. The nurse must be able to arrange the patient so that he has a relationship of trust in order for the cooperation to be fully effective. Nurse should be patient, open and listen. From this, conclusions can be drawn. Keywords: patient education, ophthalmology, care, cooperation.
Collaboration Between Nurses and Patients in Ophthalmology Practice
Keywords: Medicīna; pacientu izglītošana; oftalmoloģija; aprūpe; sadarbība