Slepkavība, kas saistīta ar laupīšanu, un laupīšanas, kas izraisījusi cietušā nāvi, norobežošana pēc subjektīvās puses pazīmēm - Jansone, Elvija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Slepkavība, kas saistīta ar laupīšanu, un laupīšanas, kas izraisījusi cietušā nāvi, norobežošana pēc subjektīvās puses pazīmēm” tiek pētīts, kā tiek norobežota slepkavība, kas saistīta ar laupīšanu, un laupīšana, kas izraisījusi smagas sekas, pēc subjektīvās puses pazīmēm, piepildot vainīgā nodomu ar saturu, pamatojoties uz viņa faktiski veiktajām kaitīgajām darbībām. Pareiza noziedzīga nodarījuma kvalifikācija nodrošina tiesu prakses vienveidību, kas ir būtiska tiesu sistēmas funkcija tiesību uz taisnīgu tiesu tvērumā. Darba autore secina, ka tas, vai vainīgā attieksme pret cietušā nāvi izpaužas nodoma vai neuzmanības formā, vērtējams individuāli pēc attiecīgās lietas apstākļu kopuma, piemēram, pēc izvēlētā rīcības veida, kaitīgās darbības veikšanas ilguma un intensitātes, izvēlētajiem rīkiem un līdzekļiem u.tml.

The bachelor's thesis “Delimitation of murder related to robbery and robbery resulting in the victim’s death based on the features of the subjective side” studies how murder related to robbery and robbery resulting in serious consequences are delimited based of the features of the subjective side, filling the offender's intent with content through the factually committed harmful actions. Accurate qualification of a criminal offense ensures consistency in judicial practice, which is an essential function of the judicial system in upholding the right to a fair trial. The author concludes that the offender’s attitude towards the victim’s death – whether it reflects intent or negligence – must be evaluated individually, considering the specific circumstances of each case. These may include the nature of the conduct, the duration and intensity of the harmful behaviour, and the tools or methods used.
Delimitation of murder related to robbery and robbery resulting in the victim’s death based on the features of the subjective side
Keywords: Juridiskā zinātne; slepkavība; laupīšana; noziedzīgu nodarījumu kvalifikācija; subjektīvā puse; tiesu prakses vienveidība