Operācijas laika ietekme uz apendektomijas rezultātu - Sras, Yara Yasmin (Latvijas Universitāte, 2018)
Kopsavilkums Nosaukums: Operācijas laika izvēles ietekme uz apendektomijas rezultātu Fons: Apendektomija ir viena no pasaulē visbiežāk veiktajām akūtajām ķirurģiskajām manipulācijām. Vēsturiski to veic nekavējoties un neatkarīgi no diennakts laika. Tomēr ir svarīgi jautāt, vai laika izvēle ietekmē klīnisko rezultātu. Mērķis: Pētījuma mērķis ir izvērtēt, vai apendektomiju ir iespējams aizkavēt vai arī tiešas ķirurģiskas iejaukšanās gadījumā rezultāts būs labāks. Materiāli un metodes: Šis ir retrospektīvs pētījums ar nejauši atlasītiem pacientiem ar apendektomiju, kas veikta Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā 2015. un 2016. gadā. Vērtējuma parametri; vecums, dzimums, ķirurģiskais paveids, apendicīta stadija, apendicīta komplikācijas (AC), pēcoperācijas komplikācijas (POC), izvēlētais operācijas laiks (TO), laiks pirms operācijas (DUO), operācijas ilgums un slimnīcā uzturēšanās laiks (PHS). Rezultāti: Kopējā pētījumā (TS) tika iekļauti 390 nejauši atlasīti pacienti, N=95 atvērtā (konvencionālā) apendektomija (OA) un N=295 laparaskopiskā apendektomija (LA). TS iekļāva 185 sievietes un 205 vīriešus ar kopējo vidējo vecumu 33 gadi. TS tika aprēķināti šādi rezultāti: DUO salīdzinājumā ar POC (N=9), =<12 stundas bija 2 % un >12 stundas bija 5 %, p<0,05. DUO salīdzinājumā ar CA (N=154), =<12 stundas bija 39 % un >12 stundas bija 42 %, p=0,34, atšķirības proporcija (OR) = 0,87. DUO ar PHS, =<12 stundas, vidēji 4 dienas, bet >12 stundas bija vidēji 5 dienas, p<0,001. TO salīdzinājumā ar POC uzrādīja Dienas laikā Jā=2 %, salīdzinot ar Nakts laikā Jā=3 %, p=0,5, OR=0,63. TO salīdzinājumā ar operācijas ilgumu bija vidēji 55 minūtes TS Dienas laikā un Nakts laikā p<0,05. Secinājums: Pētījums kopā ar statistisko nozīmi uzrādīja salīdzinoši mazāk POC un īsāku PHS operācijām, kas veiktas =<12 stundas pēc uzņemšanas. Visām operācijām vidējais ilgums bija 55 minūtes. Tomēr galīgu secinājumu izdarīšanai ir nepieciešama plašāka izpēte. Autors: Jara Jasmīna Srasa (Yara Yasmin Sras) Vadītājs: Assc. Prof. Igors Ivanovs Atslēgas vārdi: apendektomija; operācijas laika izvēle; pēcoperācijas komplikācijas

Title: Effect of Surgical Timing on Appendectomy Outcome Background: Appendectomy is one of the most commonly performed emergency surgical procedures worldwide. Historically, it has been performed urgently, despite the time of day. However, it is important to question if the timing does change the clinical outcome. Objective: The aim of this study is to evaluate if appendectomies can be delayed or if a direct surgical intervention has a more favourable outcome. Materials and Methods: This a retrospective study including randomly selected patients with appendectomies performed in “Rigas East Clinical University Hospital” in 2015 and 2016. Evaluation sets; age, gender, surgical modality, stage of appendicitis, Complications of Appendicitis (CA), post-operative complications (POC), timing of operation (TO), duration until operation (DUO), length of operation and the period of hospital stay (PHS). Results: The study included a total (TS) of 390 randomly selected patients, N=95 Open Appendectomy (OA) and N=295 Laparoscopic Appendectomy (LA). The TS included, 185 females, 205 males, with overall median age of 33 years. The following results were calculated for the TS: DUO compared with POC (N=9), =<12 hours were 2% and >12 hours were 5%, p<0.05. DUO compared with CA (N=154), =<12 hours was 39% and >12 hours was 42%, p=0.34, odds ration (OR) = 0.87. DUO with PHS, =<12 hours, median 4 days, while >12 hours had median 5 days, p<0.01. The TO compared with POC showed Day-time Yes=2% versus Night-time Yes=3%, p=0.5, OR=0.63. The TO compared with length of operation had a median of 55min for TS Day-time and Night-time p<0.05 Conclusion: The study showed, with statistical significance, comparatively less POC and shorter PHS for operations performed =<12 hours after admission. For total surgeries, the median length of operation was 55 min. However, to establish definitive conclusions, there needs to be a more extensive investigation. Author: Yara Yasmin Sras Supervisor: Assc. Prof. Igors Ivanovs Keywords: Appendectomy; timing of operation; postoperative complications
Effects of surgical timing on appendectomy outcome
Keywords: Medicīna; appendectomy; Timing of operation; postoperative complications; Duration until operation; complications of appendicitis