Aizturēšana un apcietinājums - Ķemlers, Klāvs (Latvijas Universitāte, 2021)
Katrā demokrātiskā valstī un patiesībā jebkurā valstī, neatkarīgi no tās politiskās iekārtas, vienmēr ir statistiskie dati, kuri norāda uz noziedzības līmeni tās teritorijā. Noziedzības līmeni ietekmē neskaitāmi daudz faktoru. Piemēram, valsts attīstība, nodarbinātības līmenis, korupcijas līmenis un pat demogrāfiskie procesi valstī, kuri nosaka iedzīvotāju pieaugumu vai pretēji samazinājumu. Noziedzīga nodarījuma klasifikācija atrodama arī normatīvajos aktos, kā, piemēram, Latvijas Republikas Krimināllikumā. Saskaņā ar šo normatīvo aktu, Latvijā noziedzīgi nodarījumi iedalās – kriminālpārkāpumos, kā arī mazāk smagos, smagos un sevišķi smagos nodarījumos. Uzskatāms, ka katras valsts interesēs ir šo noziedzības līmeni maksimāli samazināt un izskaust. Viens no nozīmīgākajiem veidiem, šī šķietami cēlā, taču tajā pašā laikā smagā mērķa sasniegšanai, ir procesuālo piespiedu līdzekļu pareiza piemērošana. Procesuālie piespiedu līdzekļi ir valstī noteikts konkrēts piespiedu mehānisms, kas nodrošina procesa virzītājam zināma veida garantiju, ka persona attiecībā uz ko šis līdzeklis tiks piemērots, tiks pastiprināti kontrolēta no izmeklēšanas brīža, līdz pat iztiesāšanai. Autora darba tēma ir “Aizturēšana un apcietinājums”. Abi šie procesuālie piespiedu līdzekļi, ir cieši saistīti ar cilvēktiesību ievērošanas pamataspektiem, šo procesuālo darbību veikšanas ietvaros. Pēc autora domām, tieši cilvēktiesību jautājuma dēļ šis temats ir un vienmēr būs aktuāls. Ievērojot minēto, bakalaura darba mērķis ir, izpētot aizturēšanas un apcietinājuma kā piespiedu līdzekļu tiesisko regulējumu, konstatēt problēmjautājumus to piemērošanas jomā un sniegt attiecīgus priekšlikumus to novēršanai. Bakalaura darba mērķa sasniegšanai, darba autors izvirza šādus uzdevumus: izpētīt aizturēšanas un apcietinājuma kā piespiedu līdzekļu vēsturisko attīstību, izanalizēt aizturēšanas un apcietinājuma tiesisko regulējumu kā arī izpētīt cilvēktiesību pamataspektus aizturēšanas un apcietinājuma ietvaros. Darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām un trīs apakšnodaļām, darba autora secinājumiem. Darba izstrāde ir balstīts uz abu institūtu teorētiskās bāzes izpēti. Kopējais darba apjoms Ir 45 lapaspuses.

ANOTATION In every democratic country and in fact any country, regardless of its political system, there are always statistical data indicating the level of crime on its territory. The level of crime is influenced by many factors. For example, the development of the country, the level of employment, the level of corruption and even the demographic processes in the country, which determine the population rate growth. The classification of a criminal offense can also be found in regulatory enactments, such as the Criminal Law of the Republic of Latvia. According to this regulatory enactment, criminal offenses in Latvia are divided into criminal offenses, as well as less serious, serious and especially serious offenses. It is considered, that it is in the interest of each country to reduce and eradicate this crime rate to the maximum. One of the most important ways of achieving this seemingly noble but at the same time serious objective, is the correct application of procedural coercive measures. Procedural coercive measures are a nationally defined mechanism of coercive mechanisms which provides the process facilitator a guarantee, that the person to whom the measure will be applied, will be subject to increased scrutiny from the time of the investigation until the trial. The author's work is "Detention and arrest", both of these coercive measures are closely linked to fundamental aspects of respect for human rights in the context of these proceedings. In the author's view, it is precisely because of the issue of human rights, that this subject is and will always be up to date. The aim of the Bachelor's work is to identify the problems in their field of application and to make appropriate proposals to prevent them by examining the legal framework for detention and arrest as coercive measures. In order to achieve the objective of the work, the author determines following tasks: to study the historical development of detention and arrest as coercive measures, to analyse the legal framework for detention and arrest; to explore fundamental aspects of human rights in the context of detention and arrest. The work consists of an introducttion, three chapters and two subchapters. conclusions. The work is based on a study of the theoretical basis of both institutes. The total amount of work is 45 pages.
Detention and arrest
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocess; aizturēšana; apcietinājums; cilvēktiesības