Māsas profesijā stresu veicinošie faktori un to pārvarēšanas veidi - Ješus, Sintija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma: māsas profesijā stresu veicinošie faktori un to pārvarēšanas veidi. Tēmas aktualitāti nosaka plaši pazīstamais stresa termins. Saskaņā ar dažādiem pētījumiem, stress ir viens no galvenajiem faktoriem, kas veicina māsu profesionālo izsīkumu un negatīvi ietekmē viņu fizisko un garīgo labsajūtu. Tā rezultātā māsu darbspēja un apmierinātība ar darbu samazinās, kas var novest pie augsta personāla mainības un katastrofāla to deficīta, radot nelabvēlīgu ietekmi uz veselības aprūpes sistēmas efektivitāti, kas ietekmētu pacientu aprūpes kvalitāti un rezultātus. Stresa faktoru identificēšana un to pārvarēšana ir ļoti svarīga ne tikai individuālās veselības uzlabošanai, bet arī veselības aprūpes sistēmas kopējai kvalitātei, tāpēc stresa pārvaldīšanas un profilakses stratēģijas kļūst par svarīgu jautājumu veselības aprūpes organizācijās. Tāpēc šīs tēmas izpēte, koncentrējoties uz māsu profesijā piedzīvotajiem stresu veicinošajiem faktoriem un to efektīviem pārvarēšanas veidiem ir būtiska gan māsām, gan sabiedrībai kopumā. Darba mērķis: noskaidrot māsas profesijā stresu veicinošos faktorus un to pārvarēšanas veidus. Pētniecības uzdevumi: 1.apkopot un analizēt literatūras avotus par māsas profesijā stresu veicinošajiem faktoriem unto pārvarēšanas veidiem. 2.analizēt Betijas Ņūmanes māszinību teoriju. 3.izveidot pētījuma instrumentu – intervijas jautājumi; 4.veikt intervēšanu; 5.analizēt iegūtos datus; 6.izdarīt secinājumus. Pētniecības jautājums: kādi ir māsas profesijā stresu veicinošie faktori un to pārvarēšanas veidi? Pētījuma instruments: daļēji strukturētas intervijas jautājumi Pētniecības metode: kvalitatīvā metode, daļēji strukturēta intervija Pētījuma rezultāti: māsas sastopas ar daudzām stresa situācijām, lielākā daļa respondentu norādīja uz lielo pārslodzi dēļ daudzajiem darba pienākumiem, kā arī pacientu uzvedību, koleģialitātes problēmām un finansiāliem izaicinājumiem. Māsu stresa pārvarēšanas metodes ir dažādas un atšķiras atkarībā no individuālajām vajadzībām, tomēr lielākā daļa respndentu lai saglabātu emocionālo līdzsvaru un samazināt stresu darba laikā izmanto veselībai kaitīgas metodes, piemēram, smēķēšanu un pārmērīgu ēšanu, bet elpošanas vingrinājumi un vizualizācija nav tik plaši pielietotas.

Bachelor's thesis topic : factors contributing to stress in the nursing profession and ways to overcome them. The relevance of the topic is determined by the well-known term stress. According to various studies, stress is one of the main factors that contribute to the professional exhaustion of nurses and negatively affects their physical and mental well-being. As a result, the work capacity and satisfaction of nurses with their work decreases, which can lead to high staff turnover and catastrophic shortages, creating an adverse impact on the efficiency of the healthcare system, which would affect the quality and outcomes of patient care. Identifying stress factors and overcoming them is very important not only for improving individual health, but also for the overall quality of the healthcare system, therefore, stress management and prevention strategies are becoming an important issue in healthcare organizations. Therefore, the study of this topic, focusing on the stress factors experienced in the nursing profession and effective ways to overcome them, is essential for both nurses and society as a whole. Purpose of the work: to identify the factors contributing to stress in the nursing profession and ways to overcome them. Research tasks: 1.to collect and analyze literature sources on stress-inducing factors in the nursing profession and ways to overcome them. 2.analyze Betty Newmans nursing theory. 2. to create a research instrument – interview questions; 3. to conduct interviews; 4. to analyze the obtained data; 5. to draw conclusions. Research question: what are the stress-inducing factors in the nursing profession and ways to overcome them? Research instrument: interview Research method: qualitative method, semi-structured interview Research results: nurses encounter many stressful situations, most respondents indicated a high workload due to numerous work responsibilities, as well as patient behavior, collegiality problems and financial challenges. Nurses' stress-management methods are diverse and differ depending on individual needs, however, most respondents use methods that are harmful to health, such as smoking and overeating, to maintain emotional balance and reduce stress during work, while breathing exercises and visualization are not so widely used.
Factors contributing to stress in the nursing profession and ways to overcome them
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; stress; darba slodze.; stresa veicinošie faktori; stresa pārvarēšanas veidi; māsas profesija