Bērnu un bērnības attēlojums Salmana Rušdi darbos „Pusnakts bērni” un „Hārūns un stāstu jūra” - Andersone, Mārīte (Latvijas Universitāte, 2011)
Salmans Rušdi ir postmodernisma Indo-britu rakstnieks, kas pēta tādas tēmas kā Indijas uzplaukums un pagrimums pēc neatkarības atgūšanas no Britu impērijas, kā arī valsts nācijas dzīvi un cīņu. Šo tēmu attēlojums ir sasniegts, izmantojot „maģisko reālismu”, kā arī bērnu tēlu radīšana. Kamēr „maģiskais reālisms” ļauj Rušdi parādīt Indijas problēmas, bērnu tēli spēlē svarīgu lomu tos atveidošanā lasītājam. Tādēļ šīs darbs ir veltīts bērnu tēlu un viņu bērnības analīzei Salmana Rušdi „Pusnakts Bērni” un „Hārūns un stāstu jūra”. Tā rezultātā, bērnu lomas un problēmas kuras viņas atspoguļo ir izpētītas un pēc tam salīdzinātas ar dokumentāliem faktiem, kas attiecas uz mūslaiku Indiju. Līdz ar to šīs darbs piedāva potenciālam lasītājam iespēju iepazīties ar Salmanu Rušdi, viņa rakstīšanas stilu un diviem no viņa literāriem darbiem; kā arī atklāt vēstījumus, attēloti ar bērnu tēlu palīdzību. Atslēgas vārdi: maģiskais reālisms, Salmans Rušdi, bērnu lomas, Indija

Salman Rushdie is a postmodern Indo-British writer who explores such themes as India’s flourishing and decline after recovering its independence from the British Empire, as well as the life and struggle of the country’s nation. The depiction of such major subjects is achieved with the help of “magic realism” and the writer’s creation of the children characters. While “magic realism” allows Rushdie to demonstrate the issues of India, children characters play an important role in conveying them to the reader. Therefore, the present paper is dedicated to the analysis of the children characters and their childhood in Salman Rushdie’s ‘Midnight’s Children’ and ‘Haroun and the Sea of Stories’. As a result, the roles of children and the issues they represent are explored and afterwards are compared with the non-fictional facts, which are relevant to contemporary India. Consequently, the present work offers its potential reader a possibility to get acquainted with Salman Rushdie, his writing style and two of his literary works; as well as to discover the messages conveyed by the children characters. Key words: magic realism, Salman Rushdie, children characters, India
Representation of Children and Childhood in Salman Rushdie’s "Midnight’s Children" and "Haroun and the Sea of Stories"
Keywords: Valodniecība