Politisko organizāciju apvienības „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” nostādne naturalizācijas jautājumā 8. Saeimā - Eske, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2010)
Zinātniskā darba pirmajā - teorētiskajā daļā apkopotas dažādu ārzemju un latviešu politologu sniegtās interpretācijas par pilsonības institūta un naturalizācijas jēdzieniem, sniegta informācija par Latvijas pilsonību regulējošiem normatīvajiem aktiem laikā kopš 1919. g. līdz mūsdienām. Īpaša uzmanība 1. nodaļā veltīta „Pilsonības likuma” apstiprināšanai 1994. g. vasarā un no tā izrietošajām problēmām – milzīgajam nepilsoņu skaitam, kas sākotnēji veidoja gandrīz trešo daļu no Latvijas iedzīvotāju skaita un viņu naturalizācijas iespējām. Nodaļā analizēti statistikas dati par Latvijas iedzīvotāju valstisko piederību dažādos laika posmos, izvērtēta naturalizācijas procesa dinamika un to ietekmējošie faktori – „Pilsonības likuma” grozījumu apstiprināšana 1998. g., Latvijas integrācija ES un citi. Nodaļā sniegts ieskats arī par atšķirīgu Latvijas politisko spēku, masu mediju un sabiedrības grupu viedokļiem par nepilsoņu jautājumu un nozīmīgākajiem starptautiskajos dokumentiem, kuri tos pamato. Zinātniskā darba otrajā – praktiskajā daļā sniegta informācija par politisko organizāciju apvienību PCTVL un tās nostādni naturalizācijas jautājumā 8. Saeimā. Praktiskās daļas 1. apakšnodaļā apkopota informācija par PCTVL izveidi un darbības pamatprincipiem laikā pirms 8. Saeimas vēlēšanām. Otrajā apakšnodaļā raksturota 8. Saeima un PCTVL loma tās darbā, pastiprināta uzmanība pievērsta pārmaiņām PCTVL struktūrā, kuru rezultātā organizācija sadalījās un radās šobrīd nozīmīgākais krievvalodīgo intereses aizstāvošais spēks – politisko spēku apvienība SC un mainījās atlikušo PCTVL Saeimas deputātu prioritātes. Trešajā apakšnodaļā analizēta informācija par PCTVL nostāju naturalizācijas jautājumā 8. Saeimā. Analīzē izmantota PCTVL 8. Saeimas vēlēšanu programma, Saeimas stenogrammas un žurnālistu un politologu viedokļi par naturalizācijas procesu un PCTVL lomu tajā. Nodaļā sniegts vērtējums par PCTVL nostājas naturalizācijas procesā ietekmi uz organizācijas panākumiem turpmākajās Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

First part (theoretical part) of this scientific work contains various interpretations of the Latvian and foreign political scientists concerning citizenship and naturalization concepts. Also there are provided information on laws regulating Latvian citizenship since 1919. Particular attention devoted to the approval of the Citizenship Law on the summer of the 1994 and the resulting problems- the explosion in the number of non-citizens who initially represented almost a third of the Latvian population and their naturalization opportunities. It examines the statistical data on the nationality of the Latvian population at different periods, and evaluated the naturalization process, the dynamics and factors affecting it - approval of the amendment of the Citizenship Law of 1998, Latvian integration into the EU and others. The chapter also provides an insight about different Latvian political forces, mass media and community groups of non-citizens views on major international issues and documents which form the basis of each party views. Second part (practical part) of this work provides information on the political party “PCTVL” and its position regarding naturalization issue during 8.Parliament. The first subparagraph of this chapter contains information on the establishing of the “PCTVL” and the operating framework before 8.Parliamentary elections. The second subparagraph describes 8.Parliament and the role of the “PCTVL” in this Parliament. Increased emphasis on changes in the structure of the “PCTVL” which led to the organization split and appeared a major power which for now is protecting interests of Russian speaking non-citizens-“SC”, and also had changed the the priorities of the remainder “PCTVL” parliamentarians. The third subparagraph analyzes the information on the “PCTVL” position of the naturalization during 8.Parliament. As the basis of analysis is used 8th Parliamentary election program, Parliamentary transcripts and views of the journalists and political scientists the naturalization process and the role of the “PCTVL” in it. The chapter provides an assessment of the naturalization process PCTVL position effect on the success of the organization in future parliamentary and European elections.
Political organizations "On Human Rights Single Latvian" Guidelines Naturalization ruling 8. Saeima
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)