Disciplinārās atbildības piemērošana darba tiesiskajās un civildienesta ierēdņa nodarbinātības attiecībās. - Štamere, Ilze (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba temats „Disciplināratbildības piemērošana darba tiesiskajās un civildienesta ierēdņu nodarbinātības attiecībās” ir aktuāls, jo Darba likumā, salīdzinot ar Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumu, disciplināratbildības piemērošanas procedūra regulēta nepilnīgi. Darbā ir apskatīti darbinieku un civildienesta ierēdņu disciplināro pārkāpumu un sodu veidi, to piemērošanas kārtība, apstrīdēšana, vainas institūts un atbildību izslēdzoši apstākļi. Darbs balstīts uz likumu, tiesu prakses un literatūras izpēti, priekšlikumu izstrādi. Autore secina, ka Darba likumā nepieciešams veikt grozījumus un iestrādāt civildienestam līdzīgu disciplināratbildības piemērošanas regulējumu, jo tas atvieglotu disciplinārlietu izskatīšanu un nodrošinātu taisnīgāku rezultātu. Atslēgvārdi: disciplināratbildība, disciplinārpārkāpums, darbinieks, ierēdnis.

The topic "Application of disciplinary responsibility in employment and civil servant relationships” is actual as in Labour law, as compared to Public service employee disciplinary responsibility law, the application procedure of disciplinary responsibility is not fully regulated. This work reviews employee and civil servant disciplinary offences and punishments, their application procedure, protest, institute of guilt and responsibility excluding circumstances. The work is based on development of proposals and research of law, case-law and literature. The author concludes that the labor law needs to be amended to embed a similar regulation of disciplinary responsibility that would ease the consideration of disciplinary case and would ensure a fairer result. Keywords: disciplinary responsibility, disciplinary offence, employee, servant.
Application of disciplinary responsability in employment and civil servant relationships.
Keywords: Juridiskā zinātne; disciplināratbildība; disciplinārpārkāpums; darbinieks; ierēdnis