Konfūcija institūti Eiropas Savienībā: Ķīnas ārpolitikas analīze - Danga, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba tēma: Konfūcija institūti Eiropas Savienībā: Ķīnas ārpolitikas analīze Bakalaura darba mērķis ir padziļināti izpētīt Ķīnas kultūras diplomātijas aktivitātes, ko īstenojuši ES dalībvalstu universitātēs bāzētie Konfūcija institūti, kas ļautu izdarīt secinājumus par iespējamiem ar to darbību saistītiem drošības riskiem. Bakalaura darba ietvaros tiks aplūkoti dažādu autoru teorētiskie skatījumi uz “maigās varas” un “kultūras diplomātijas” jēdzieniem, iekļaujot tādu autoru kā Džozefa Nai (Joseph Nye), Džona Lenzovska (John Lenczowski), Miltona Kamingsa (Milton C. Cummings, Jr.), Roberta Taiera (Robert H. Thayer), Jana-Filipa Vāgnera (Jan-Phillip Wagner), Mērijas Nailsas Mākas (Mary Niles Maack) u.c. darbus. Pētījumā tiks piedāvāti kritēriji kultūras diplomātijas drošības risku izvērtējumam, kas sākotnēji atvasināti no Sintijas Šneideres (Cynthia P. Schneider) radītās efektīvās kultūras diplomātijas īstenošanas koncepcijas, un papildināti ar drošības aspektu novērtējumu no tādu autoru kā Deivida Kautē (David Caute), Helēnas Finnas (Helena K. Finn) u.c. darbiem. Pētījumā tiks salīdzināta Konfūcija institūtu darbība dažādās ES dalībvalstīs, kā arī padziļināti analizētas Latvijas Universitātes Konfūcija Institūta aktivitātes, novērtējot tās atbilstoši iepriekš piedāvātajiem kritērijiem, kas sniedz priekšstatu par drošības riskiem. Papildus, skatīts dažādu ekspertu vērtējums Eiropas Savienības drošības perspektīvās. Pētījuma rezultātā tika secināts, ka pastāv viennozīmīgi Konfūcija institūta programmas radīti drošības riski, kas saistāmi ar akadēmiskās brīvības ierobežošanu, propagandas vēstījumu izplatīšanu un izlūkošanas aktivitātēm. Tiek sniegtas arī rekomendācijas situācijas uzlabošanai.

Theme: Confucius Institutes in the European Union: Analysis of China’s foreign policy The aim of this thesis is to conduct an in-depth research on China’s cultural diplomacy activities by the Confucius Institutes based in the universities of EU Member States. Such analysis would allow to determine potential security risks associated with the activities of the institutes. As part of the Bachelor’s thesis, theoretical views of “soft power” and “cultural diplomacy” concepts have been assessed, including authors such as Joseph Nye, John Lenczowski, Milton C. Cummings, Jr., Robert H. Thayer, Jan-Phillip Wagner, Mary Niles Maack, and others. The study will offer criteria for cultural diplomacy security risk evaluation, initially derived from Cynthia P. Schneider’s criteria for the implementation of effective cultural diplomacy, and later adapted with security risk assessments of such authors as David Caute, Helena K. Finn and others. The study will compare the activities of Confucius Institutes in different EU Member States, as well as conduct an in-depth analysis of the activities of the Confucius Institute at the University of Latvia. The findings will be evaluated in line with the previously developed criteria, which will give a comprehensive insight into security risks associated with the institution. In addition, the study will view expert opinions on European Union security perspectives. The study concluded that there is clear evidence of the Confucius Institute program posing security risks. The identified risks include obstruction of academic freedom, communication of propaganda messages, and espionage activities. The study offers recommendations for improving the situation.
Confucius institutes in the European Union: Analysis of China’s foreign policy
Keywords: Politikas zinātne; Ķīna; Kultūras diplomātija; Konfūcija institūts; Maigā vara; ES drošība