Darbinieku personīgo un darba vides raksturlielumu saskaņotība saistībā ar lojalitāti pret organizāciju Latvijas privātajās augstskolās - Lisenoka, Liena (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba ietvaros tika pētīta saistība starp sekojošiem mainīgajiem lielumiem: personības– darba vides saskaņotību, kura sastāv no personības–organizācijas, personības–darba, personības–vadītāja, personības–grupas saskaņotības un lojalitātes pret organizāciju, kas tika apskatīta afektīvās, aprēķina, normatīvās lojalitātes un nodoma aiziet no organizācijas - ietvaros. Kā arī tika apskatīti tādi demogrāfiskie rādītāji kā vecums un darba stāžs. Balstoties uz iepriekš aprakstītajiem mainīgajiem lielumiem, tika izvirzīti sekojoši pētījuma jautājumi: •Kāda saistība pastāv starp dažādām personības –vides saskaņotības skalām? •Kāda saistība pastāv starp lojalitāti pret organizāciju un personības – vides saskaņotību? •Kāda saistība pastāv starp vecumu,darba stāžu un lojalitāti pret organizāciju un personības – vides saskaņotību? Maģistra darba ietvaros tika ievākti dati no 107 respondentiem, kuri strādā kādā no Latvijas privātajām augstskolām, sieviešu īpatsvars izlasē 67%. Respondentu vidējais vecums 43,84 gadi (SD = 10,87, xmin = 21, xmax = 69), darba stāžs vidēji bija 9,52 gadi (SD = 8,42, xmin = 0,1, xmax = 39). Galvenie secinājumi: •Pastāv pozitīva sastība starp visiem personības–darba vides saskaņotības mainīgajiem lielumiem; •Pastāv pozītīva sastība starp afektīvo lojalitāti, normatīvo lojalitāti un negatīva sastība ar nodomu aiziet no organizācijas attiecībā uz personības–darba vides saskaņotības mainīgajiem lielumiem un sastība neparādās attiecībā uz aprēķina lojalitāti; •Aprēķina lojalitātei pastāv pozitīva sastība ar vecumu un darba stāžu.

In the framework of the Master thesis, the correlation between the following variables was studied: person – environment fit which consists of person-job, person-supervisor, person-group and commitment to the organization, which was examined through affective, continuance and normative loyalty and turnover intention from the organization (the intention to leave the organisation). Demographic indicators such as age and tenure were also considered. Based on the variables described above, the following research questions were formulated: •What correlation is there between different scales of person-environment fit? •What correlation is there between commitment to the organization and person-environment fit? •What correlation is there between-age, tenure and commitment to the organization and person – environment fit? Within the framework of the Master paper, 107 respondents who work in private higher education institutions in Latvia were questioned, the percentage of female respondents is 67%. The average age of respondents is 43,84 years old, the average workexperienceis 9,52 years. Main conclusions: •There is a positive correlation between all the variables of person-environment fit. •There is a positive correlation between affective loyalty, normative loyaltya negative correlation between the turnover intention from the organization, regarding to person –environment fit and there is no correlation in terms of continuance loyalty. •In the continuance loyalty, there is a positive correlation between age and tenure and the loyalty tenure.
Congruence of Employee's Personal and Working Environment Attributes in Relation to Organizational Commitment in Latvian Private Universities
Keywords: Psiholoģija; personības–darba vides sakaņotība / Person-Environment fit; lojalitāte pret organizāciju / commitment to the organisation; privātās augstskolas / private university; vecums / age; darba stāžs / tenure