Pusaudžu pašefektivitāte, eksternalizētas un internalizētas problēmas ģimenes psiholoģiskās vides kontekstā. Longitudināls pētījums - Ļubenko, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2011)
ANOTĀCIJA Promocijas darba mērķis ir veikt longitudinālu pētījumu par saistībām starp ģimenes psiholoģiskās vides raksturojumiem, pusaudžu pašefektivitātes pārliecībām un uzvedības izpausmēm, analizējot iespējamas vienvirziena un divvirzienu saistības. Pētījuma izlasi veidoja 362 respondenti. Pētījumā izmantotās metodikas: Jauniešu pašnovertējuma aptauja (Achenbach, 1991), Bērnu uztvertās pašefektivitātes skala (Bandura, 2006) un Ģimenes klimata skala (Moos & Moos, 2002). Dati tika ievākti divos etapos ar viena gada starpību. Pētījuma rezultāti norāda uz divvirzienu mijiedarbību starp pētāmajiem ģimenes psiholoģiskās vides un pusaudža raksturojumiem. Tomēr var secināt, ka pētāmajā izlasē pusaudžu problemātiskā uzvedība spēcīgāk ietekmē uztvertās ģimenes psiholoģiskās vides rādītājus, nekā uztvertā ģimenes psiholoģiskā vide ietekmē pusaudžu problemātisko uzvedību. Atslēgas vārdi: eksternalizētas un internalizētas uzvedības problēmas; pašefektivitāte; ģimenes psiholoģiskā vide.

ABSTRACT The goal ot the promotional thesis was to examine the longitudinal associations between family psychological environment characteristics and adolescent self-efficacy and behaviour analyzing possible unidirectional and bidirectional relations. The study sample included 362 adolescents. The research methods were self-report questionnaires: The Youth Self Report (Achenbach, 1991), The Children Perceived Self-efficacy Scale (Bandura, 2006) and The Family Environment Scale (Moos & Moos, 2002). Data were collected in two assessments 1 year apart. The results indicate bidirectional associations between assessed family environment and adolescents’ characteristics. This study provided more evidence for child effect on family relationship quality rather than for the effect of perceived family relationships on adolescent outcomes in the 1 year period. Key words: externalizing and internalizing behaviour problems; self-efficacy; family psychological environment.
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Psiholoģija