Amerikas Savienoto Valstu Publiskās diplomātijas izmaiņas pēc 2014. gada: Latvijas gadījums - Jurgelāne, Sintija (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba tēma ir ASV publiskās diplomātijas izmaiņas Latvijā laikā no 2014.gadam līdz mūsdienām. Darbā tika izvirzīti divi mērķi: izpētīt, kādas izmaiņas publiskās diplomātijas iniciatīvu un programmu saturā vērojamas laika posmā no 2014.gada līdz mūsdienām; izpētīt, kā izmaiņas ASV diplomātu un vēstniecības darbinieku sastāvā mijiedarbojas ar izmaiņām ASV publiskās diplomātijas satura veidošanu Latvijā. Lai sasniegtu maģistra darba mērķi, tika izvirzīti šādi uzdevumi: iepazīties un apkopot publiskās diplomātijas teorētiskos aspektus, iepazīties ar ASV ārpolitikas kursu, vadlīnijām un stratēģijām konkrētajā laika posmā, īpašu uzmanību pievēršot Baltijas jūras un Ziemeļeiropas reģionam; iepazīties ar ASV publiskās diplomātijas vēsturi un attīstību, īpašu uzmanību pievēršot attīstībai Ziemeļeiropas reģionā; raksturot un analizēt ASV publiskās diplomātijas Latvijā prioritātes un izvirzītos mērķus; raksturot un analizēt izmaiņas ASV vēstniecības Latvijā publiskās diplomātijas saturā konkrētajā laika posmā, kā arī raksturot un identificēt faktorus, kas radījuši izmaiņas ASV publiskajā diplomātijā Latvijā. Maģistra darbā tiek pārbaudītas divas hipotēzes: Ģeopolitiskie notikumi Eiropas reģionā ir palielinājuši drošības akcentu ASV PD iniciatīvās Latvijā; ASV vēstnieks Latvijā ir ASV publiskās diplomātijas Latvijā prioritāšu noteicējs. Darba pamatā ir publiskās diplomātijas definīciju un konceptu apskats, ASV ārpolitikas analīze un interpretācija, kā arī ASV publiskās diplomātijas analīze. Empīriskajā daļā tika veiktas padziļinātās intervijas ar ASV diplomātiem un vēstniecības darbiniekiem. Pamatojoties uz teorētiskās un interviju analīzes datiem, autore veiks secinājumus par ASV publiskās diplomātijas izmaiņām Latvijā pēc 2014.gada.

Master’s thesis theme is changes in U.S. Public Diplomacy in Latvia from 2014 until nowadays. Two goals have been set in this thesis: to research content changes in U.S. public diplomacy in Latvia from 2014 until nowadays; and to research how changes in U.S. Embassy employee community have interacted with changes in content of U.S. public diplomacy. To achieve the goals of master’s thesis, author has defined the following tasks: to study theories of public diplomacy, to research U.S. foreign policy, its strategies and plans for a certain period; to study and analyze U.S. public diplomacy history and development, particularly taking into account Northern Europe region; to analyze U.S. public diplomacy priorities and goals in Latvia; to analyze changes in U.S. public diplomacy in a certain period, as well as to analyze and identify changes in U.S. public diplomacy in Latvia. In master’s thesis, two hypothesis are being tested: Geopolitical issues in Europe have increased security theme in U.S. Public diplomacy initiatives in Latvia; and U.S. Ambassador in Latvia sets the priorities of U.S. Public diplomacy in Latvia. The basis of the master’s thesis are definitions and concepts of public diplomacy, U.S. foreign policy analysis and interpretation, as well as U.S. public diplomacy analysis. In-depth interviews with U.S. diplomats and U.S. Embassy employees will be a basis for empirical part of the master’s thesis. On the basis of theoretical and empirical part, author will provide conclusions regarding U.S. public diplomacy changes in Latvia after year 2014.
Changes of the United States of America Public Diplomacy after 2014: Case Study of Latvia
Keywords: Politikas zinātne; ASV vēstniecība; Publiskā diplomātija; Latvija; ASV ārpolitika; Krievijas agresija