Pliometrijas vingrinājumu ietekme jauniešu jaudas īpašību attīstīšanā - Kļaviņš, Toms (Latvijas Universitāte, 2023)
Basketbols ir viens no populārākajiem komandas sporta veidiem pasaulē un ar to nodarbojās visu tautu, kultūru, dzimumu un vecuma cilvēki. Šī sporta veida ietekme un popularitāte aug katru gadu, līdz ar to arī paplašinās gan kopējās zināšanas par šo sporta veidu, gan zinātnisko pētījumu skaits, kā arī izpratne par treniņu metodiku. Pētījums fokusēsies uz pliometrijas vingrinājumu dažādību, jaudas īpašību attīstīšanu jauniešos un šīs treniņu metodikas nozīmīgumu, veselīga, fiziski attīstīta un spējīga basketbolista profilam. Pētījuma mērķis: Jauniešu jaudas īpašību attīstīšana izmantojos pliometrijas vingrinājumus. Pētījuma rezultāti: Veicot astoņu nedēļu progresīvu pliometrikas programmu, uzlabojās jauniešu jaudas īpašības.

Basketball is one of the most popular team sports in the world, with people of all nations, cultures, genders, and ages participating. The impact and popularity of this sport continue to grow each year, leading to an increase in general knowledge about the sport, as well as scientific research on training methods. This study will focus on the variety of plyometric exercises, the development of strength qualities in youth, and the importance of this training methodology for creating a healthy, physically developed, and capable profile of a basketball player. Study Objective: Development of strength qualities in youth using plyometric exercises. Study Results: An eight-week progressive plyometrics program improved the power characteristics of young adults.
The effect of plyometric exercises on the development of power characteristics in young athletes
Keywords: Sporta zinātne; Pliometrija; jaunieši; treniņu metodika; jaudas attīstīšana; vingrinājumu ietekme