MODY izraisošo mutāciju detektēšana, izmantojot eksomu sekvenēšanu - Bērziņš, Rūdolfs (Latvijas Universitāte, 2015)
MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) ir monogēnā cukura diabēta veids, kam raksturīga autosomāli dominanta pārmantošana un simptomu izpausme pirms 25 gadu vecuma. Mutācija kādā no trim gēniem – HNF1α, HNF4α un GCK, sastāda 70-80% MODY gadījumu, tomēr pastāv vēl vismaz 10 gēni, kuros radušās mutācijas spēj izraisīt MODY simptomus. Bakalaura darba mērķis ir detektēt MODY izraisošās mutācijas, izmantojot eksomu sekvenēšanu. Eksomu sekvenēšana tika veikta 11 pacientiem no trim ģimenēm. Vienā no ģimenēm tika atrasta jauna mutācija HNF1α, kas ir tikai ģimenes locekļiem ar MODY un noteikta kā slimību izraisoša, tādējādi apstiprinot diagnozi MODY3. Bakalaura darbs tika izstrādāts Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā.

MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) is a type of monogenic diabetes which is characterised by autosomal dominant inheritance and onset of diabetic simptoms before the age of 25. Mutations in one of three genes – HNF1α, HNF4α and GCK cause most of MODY cases, however there also exist at least 10 more genes which can contain MODY causing mutations. The aim of the bachelors thesis is to detect MODY causing mutations using exome sequencing. Exome sequencing was performed for 11 participants from three families. Novel mutation in HNF1α was described in one family, which showed cosegregation with MODY and was recognised as pathogenic, thus confirming diagnosis as MODY3. Bachelors thesis was developed in Latvian Biomedical Research and Study Center.
Detection of mutations causing MODY, using exome sequencing
Keywords: Bioloģija; MODY; eksomu sekvenēšana; HNF1a; HNF4a; GCK