Pacientu ar insultu aprūpe akūtā periodā - Pabērza, Maija (Latvijas Universitāte, 2009)
Darba nosaukums: „Pacientu ar insultu aprūpe akūtā periodā”. Tēmas aktualitāte: Insults ir bieži sastopama saslimšana mūsdienās, kā arī ir biežākais iemesls paliekošai funkcionālai nespējai. Gaitas kvalitātes pasliktināšanās un kustību traucējumu dēļ insulta pacientiem tiek apgrūtinātas ikdienas un pašaprūpes aktivitātes, rodas ādas veseluma bojājumu, kritienu un traumu risks. Ļoti liela nozīme ir intensīvai aprūpei akūtajā periodā, agrīnai aktivizēšanai. No tā ir atkarīga lielā mērā turpmākā pacientu pašaprūpes spējas, dzīves kvalitāte. Darba mērķis bija apzināt un analizēt māsu teorētisko un praktisko zināšanu līmeni par aprūpes īpatnībām pacientiem ar insultu agrīnā atveseļošanās periodā. Pētniecības darbs apstiprināja izvirzīto hipotēzi, ka teorētiski un praktiski zinošas māsas veiks kvalitatīvāku aprūpi insulta pacientu agrīnā atveseļošanās periodā, kas būtiski ietekmē neatkarību pašaprūpē. Pētniecības darba ietvaros tika apskatīta Florences Naitingeilas māszinību teorija, kura palīdzēja aprakstīt māsu zināšanas, prasmes un darbības pie pacientu aprūpes. Pētījuma populācija: Pētījumā piedalījās 100 māsas no Latvijas slimnīcām Neiroloģijas nodaļām. Ar anketas palīdzību tika noskaidrots māsu teorētiskās un praktiskās zināšanas pacientu ar insultu aprūpē. Pētījuma materiāls un metodes: kvantitatīvā pētījuma metode. Pētījuma instruments- anketas, ar kuru palīdzību tika noskaidrots māsu kompetences līmenis aprūpējot insulta pacientus. Atslēgvārdi : insults, rehabilitācija, pašaprūpe, neatkarības stimulēšana, Insulta vienība.

Title: Patient care in acute period of stroke. Actuality of Theme Stroke is one of the most cammon ilnesses in nowadays , and one of the most cammon reasons of functional disabilities. Deteriorates gait and motions quality wich makes harder to do everyday and self-care activitiese. That is a risk of trauma, fall and skin damage. Very important role in acute period takes patient care and early rehabilitation. Patient’s futher life quality depends on early Rehabilitation. Goal was to analize practical and theoretical knowledge of nurses at specific patient care in early stroke period. In research work affirms hypothesis that nurses who are with better knowledge at practice and theory will do higher quality care in early period, what is essenetialy influences independency of self-care. In research were examined Florence Nightingle nurse education theory who helped to discribe nurse knowledge , skills at patient care. Research population. In research where involved 100 nurses of neurological departaments from different hospitals in Latvia. Questionary helped to turn out practical and theoretical knowledge of nurses at stroke patient care. Research methods. Quantative research. Research instruments- questionary, who recovered competence level of nurses in care with stroke patients. Keywords. Stroke, rehabilitation, self-care, stroke unit, promoting of independency.
Patients care in acute period of stroke
Keywords: Medicīna