Gramatikas kļūdu analīze 12. klases angļu valodas eksāmena rakstiskajā daļā - Vilde, Sniedze (Latvijas Universitāte, 2016)
Angļu valodas centralizētais eksāmens 12. klasei sastāv no atsevišķām sadaļām katras valodas prasmes pārbaudei, bet rakstīšanas daļa sevī ietver vairāku prasmju pārbaudi. Rakstīšana un gramatika ir cieši saistītas. Šī pētījuma mērķis ir reģistrēt un klasificēt 12. klases skolēnu pieļautās gramatiskās kļūdas 2014. un 2015. gada centralizēto angļu valodas eksāmenu esejās. Diskursa analīze ir galvenā šī darba pētījuma metode. Pētījuma ietvaros tika analizētas simts esejas un noteiktas tajās esošās biežākās gramatiskās kļūdas un to cēloņi. Pētījuma rezultāti rāda, ka visbiežāk pieļautās gramatiskās kļūdas ir nepareizs artikulu lietojums, lietvārda un darbības vārda saskaņošana un nepareiza vārdu secība teikumā.

English language examination for twelfth form students contains separate sections meant for testing each skill; however the writing part joins the performance of many of them in one task. Writing and grammar are inseparable. Therefore the aim of the present research paper is to register and classify grammatical mistakes committed by year 12 students in the English language examination essays in year 2014 and 2015. Discourse analysis was used as the main research method. In this research one hundred essays were analysed and the most common grammar errors and their causes were determined. The findings of this research show that the most common errors are related to the incorrect use of articles, the noun-verb agreement and incorrect sentence structure.
Analysis of Grammar Mistakes in the Written Part of the Year 12 English Language Examination
Keywords: Valodniecība; types of mistakes; error analysis; pedagogical grammar; essays; interference errors