Autobiogrāfiskā teksta konstrukcijas komunikatīvie aspekti Paula Klē dienasgrāmatā - Golonovs, Dmitrijs (Latvijas Universitāte, 2015)
Šis maģistra darbs ir veltīts slavenā vācu gleznotāja Paula Klē dienasgrāmatu analīzei. Darba mērķis ir aplūkot dienasgrāmatas no komunikāciju teoriju skatu punkta un noskaidrot komunikācijas lomu autobiogrāfiskā teksta izveidē. Maģistra darbs ir balstīts gan Niklasa Lūmana sociālo sistēmu teorijā, gan arī uz atsevišķām mūsdienās aktuālām teorijām par autobiogrāfisko naratīvu, subjekta izveidi un pašrefleksiju. Dienasgrāmatu analīze tika atklāts, ka Klē uztvēra savas dienasgrāmatas ne tikai kā rīku savu atmiņu saglabāšanai un ikdienišķo notikumu dokumentācijai, bet dienasgrāmata bija kļuvusi par instrumentu viņa pašrealizācijai un paštēla izveidei kultūras kritiķu un mākslas cienītāju acīs.

The following thesis is devoted to the analysis of the diaries of a famous German painter Paul Klee. The main aim of this thesis is to look at the diaries from the point of view of the communication theories and to find out the role of the communication in the construction of the autobiographic text. The thesis is based on the theory of social systems developed by Niklas Luhmann together with the several current theories of autobiographic narrative, subject construction and self-reflection. The analysis of the diaries has shown that Klee has not just regarded his diaries as means of preserving his memories and documenting the daily activities, but the diary has become a tool for his self-realisation and a way of conceiving an image in the eyes of culture critics and art lovers.
The Communicative Mode of the Diaristic Text Construction in the Diary of Paul Klee
Keywords: Valodniecība