AIPAC darbība ASV: salīdzinājums starp Buša un Obamas administrācijām - Ančupāne, Agnese (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā tiek aplūkota Amerikāņu- Izraēlas Publisko lietu komiteja (AIPAC) un tās darbība divu ASV prezidentu Džordža Buša un Baraka Obamas administrāciju laikā. Mērķis ir noskaidrot kura prezidenta administrācijas laikā vairāk tiek lobēti Tuvo Austrumu jautājumi. Tiek izvirzīta hipotēze: Amerikāņu- Izraēlas publisko lietu komiteja ar Tuvajiem Austrumiem (īpaši Irānu) saistītos jautājumus Baraka Obamas administrācijas laikā lobē vairāk nekā Džordža Buša prezidentūrā. Teorētiskajā daļā izskaidrots termins – lobijs, apskatītas lobēšanas stratēģijas un abu partiju nostāja Tuvo Austrumu jautājumos, kas norādītas politiskajās programmās. Empīriskajā daļā tiek raksturots Izraēlas lobijs un veikta kongresā iesniegto ziņojumu analīze.

The thesis deals with American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) and its activity during two presidents of the United States -George W. Bush and Barack Obama – administration. The goal is to find out in which presidents administration the lobby has done more direct lobbying about Middle East questions. A hypothesis is set up: American Israel Public Affairs Committee about Middle East questions lobbies more during Barack Obama administration than in George W. Bush presidency. In the theoretical part term lobby is explained, lobbying strategies are determined and position towards Middle East questions of both parties are explained. Empirical part explains main characteristics of Israel lobby and analysis of lobbying reports submitted to congress is made.
AIPAC activities in USA: comparison of Bush and Obama administration
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)