Osteoporozes medikamentu aprite Rīgas un Jelgavas aptiekās - Afanasjeva, Kira (Latvijas Universitāte, 2011)
Osteoporozes ārstēšanas līdzekļu patēriņa pētījumā divās Latvijas pilsētās Rīgā un Jelgavā noskaidrots, ka medikamentus osteoporozes ārstēšanai visvairāk iegādājas sievietes vecumā no 51 – 70 gadiem, populārākais medikaments osteoporozes ārstēšanai ir medikaments Fosavance (alendronāta nātrija sāls ar D3 vitamīnu) un visbiežāk uzstādītā diagnoze ir „Osteoporoze ar patoloģisku lūzumu”. Pētījuma laikā tikai sievietes iegādājās aptiekās pretosteoporozes medikamentus. Valsts kompensē 50% no osteoporozes zāļu cenas. Pretosteoporozes medikamentu tirdzniecība ir bijusi intensīvāka Rīgas aptiekā ‘Ilga” nekā Jelgavas aptiekā SIA A Aptieka. Pētījuma laikā aptiekā „Ilga” pretosteoporozes medikamenti izsniegti 378 reizes, Jelgavā SIA „A Aptieka” – 92 reizes. Nav novērota izteikta sezonalitāte. Dati liecina, ka vienmēr netiek izsniegts pacientam lētākais medicaments, bet nav datu, vai tas ir saistīts ar ārstēšanas efektivitāti un vai pacients ir informēts par zāļu cenu receptes izrakstīšanas brīdī. ATSLĒGAS VĀRDI: osteoporoze, kompensējamie medikamenti, aptiekas, kaulu masa

Studies on dispensing of antiosteoporose drugs through community pharmacies in Riga and Jelgava revealed that only women and mainly at age 51-70 years bought these medications. Dominate biphosphonates, namely, Fosavance (Natrii alendronati with vitamin D3) and the most often diagnosis code showed diagnosis - osteoporosis with pathological fracture risk. State reimbursement is 50% of drug price. In pharmacy “Ilga” (Riga) were dispensed 378 prescriptions that is more than 92 prescriptions dispensed via pharmacy SIA A Aptieka (Jelgava). Season-related dispensing was not observed. Data show that reference drugs are not allways dominately dispensed. The further studies are needed if patient is informed about drug prices at GP office and if prescribing of medication is the best for individual patient. Keywords: osteoporosis, bone mass, reimbursed drugs, pharmacies.
Dispensing of the osteoporosis medication in two pharmacies
Keywords: Farmācija