Gliemežu cenozes lielā torņgliemeža Ena montana (Draparnaud, 1801) atradnēs Gaujas nacionālajā parkā (Latvija) un Biržu mežā (Lietuva) - Landrāte, Līga (Latvijas Universitāte, 2009)
Latvijā un Lietuvā ir divas torņgliemežu dzimtas Enidae sugas: Ena montana un E. obscura. E. montana ir dabisko mežu indikatorsuga, un tās raksturīgie biotopi ir veci saimnieciski neskarti lapu koku meži. Šī suga ir aizsargājama daudzās Eiropas valstīs, ierakstīta Latvijas Sarkanās grāmatas 3. kategorijā, iekļauta īpaši aizsargājamo sugu sarakstā un to sugu sarakstā, kurām nepieciešams izveidot mikroliegumu. Lietuvā ir tikai viena lielā torņgliemeža atradne, bet tur šī suga nav aizsargājama. Tika apsekotas trīs atradnes Gaujas nacionālajā parkā (Vanagu iezis, pie upes Raunis un pie Kārļiem) un pieci meža kvartāli Biržu mežā. Gaujas nacionālā parka atradnes atrodas vietās ar izteiktu reljefu un atbilst dabiska meža biotopa statusam, bet Biržu mežs atrodas Mūsas-Mēmeles līdzenumā un šajos lapu koku mežos norisinās saimnieciskā darbība. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot sauszemes gliemežu cenozes un lielā torņgliemeža E. montana populāciju vitalitāti atradnēs Gaujas nacionālajā parkā un Biržu mežā.

Two species of Enidae family of snails are found in Latvia and Lithuania: Ena montana and E. obscura. Snail E. montana is indicatorspecies of key forests habitat. It’s biotope is old, natural deciduous forests. This species is protected in many European countries, listed in the Red Data Book of Latvia, included in the Category III. E. montana also is included in the lists of Particulary protected species and the list of those species that requires to create microreserve. In Lithuania only one E.montana habitat is known, but this species is not protected there. In this study are surveyed three habitats of E.montana in Gauja National Park (Vanagu rock, on the Raunis River, on Kārļi) and five places in Biržai forest. Habitats in GNP are situated in places with distinct topography and is natural forest, but Biržai forest is situated in Mūša-Nemunėlis plain and is recenly logged and naturally disturbed. The aim of the Bachelor’s work is to ascertain communities of land snails and vitality of E.montana populations in habitats of Gauja Nationala Park and Biržai forest.
Snail communities of Ena montana (Draparnaud, 1801) fields in Gauja National Park (Latvia) and Birzai forest (Lithuania)
Keywords: Bioloģija