Operāciju māsu viedoklis par kāju vēnu mazspējas profilaksi - Ivanova, Laura (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma: “Operāciju māsu viedoklis par kāju vēnu mazspējas profilaksi”. Tēmas aktualitāti nosaka fakts,ka operāciju māsu darba specifika ir viena no kāju vēnu mazspējas veicinošajiem faktoriem, jo māsas pavada vairākas stundas piespiedu pozīcijā –stāvus uz kājām, tāpēc svarīgi ir noskaidrot operāciju māsu viedokli par kāju vēnu veselību un to, kādus profilaktiskos pasākumus veic,lai mazinātu kāju vēnu mazspējas attīstību. Darba mērķis ir noskaidrot operāciju māsu viedokli par kāju vēnu mazspējas profilaksi. Pētījuma jautājums: Kāds ir operāciju māsu viedoklis par kāju vēnu mazspējas profilaksi? Pētniecības instruments: Strukturēta intervija Pētniecības metode: Kvalitatīvā pētījuma metode Atbilde uz pētījuma jautājumu –Operāciju māsām ir dažādi viedokļi par kāju vēnu mazspējas profilaksi.Daļai operāciju māsu ir diagnosticēta varikozu vēnu saslimšana, daļa vispār nav pārbaudījušas savu kāju vēnu veselību pie speciālista, lai gan ikdienā izjūt diskomforta sajūtas kājās. Visas operāciju māsas intervijā apstiprina, ka ikdienā ievēro dažādus profilaktiskos pasākumus, lai mazinātu kāju vēnu mazspējas attīstību. Lielākoties operāciju māsas profilaktiski ikdienā ceļ kājas augstāk par ķermeni, lieto ziedes un kompresijas zeķes, lai mazinātu slodzi kājām un ārpus darba nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm. Atslēgvārdi:operāciju māsu viedoklis, kāju vēnu veselība, kāju vēnu mazspēja, kāju vēnu profilakse

Bachelor thesis: “Surgery nurse viewpoint about prevention of leg vein failure” The topicality of the topic is determined by the fact that the specificity of the work of surgery nurses is one of the factors contributing to leg vein failure, as nurses spend several hours in a forced position -standing on their feet, so it is important to get personal viewpoint of surgery nurses about the health of their leg veins and what preventive measures are taken to reduce the development of leg veins failure. Aim of the thesis is to determine surgery nurse viewpoint about leg vein failure prevention. Research question: What kind of viewpoint does surgery nurses have about leg vein failure prevention? Research instrument: Structured interview Research method: Quality research method Answer to research question: Surgery nurses have different viewpoint on leg vein failure prevention. Some nurses have been diagnosed with varicose vein disease, some have not tested their leg vein health, although they feel discomfort daily. However, all surgery nurses in the interview confirm that they follow various preventive measures to reduce the development of leg vein failure. Mostly, nurses are prophylactically raising their feet above the comb daily, using ointment and compression socks to reduce the burden on their feet and exercise outside their work. Keywords: surgery nurse viewpoint, leg vein health, leg vein failure, leg vein prevention
Surgery nurse viewpoint about prevention of leg vein failure
Keywords: Medicīna; operāciju māsu viedoklis; kāju vēnu veselība; kāju vēnu mazspēja; kāju vēnu profilakse