Līķa un kapa apgānīšanas krimināltiesiskie aspekti - Maņevičs, Genādijs (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir „Kapa un līķa apgānīšanas krimināltiesiskie aspekti”. Darba mērķis bija izpētīt kapa un līķa apgānīšanas krimināltiesiskus aspektus. Darbs sastāv no četrām daļām un kopsavilkuma. Pirmā nodaļā ir apskatīta apbedīšanas vēsture, jo kopš seniem laikiem cilvēkiem viens no svarīgākajiem rituāliem bijis ķermeņa apbedīšanas rituāls, kā arī kapa vietas uzturēšana. Otrā nodaļa veltīta apgānīšanas juridiskai analīzei, kapa un līķa apgānīšanai. Pēdējos gados palielinājās un turpina pieaugt apgānīšanas gadījumu skaits, kas izraisa sabiedrības rezonansi... Trešajā nodaļā ir aprakstīta apgānīšanas sastāva kvalifikācija. Ceturtajā daļā ir apskatīta apgānīšanas tiesiskais regulējums ārvalstu krimināllikumos, kas tiek salidzinats ar Latvijas normatīviem. Līķa un kapa vietas apgānīšanas izdarīšanai ir dažādi motīvi, kas var būt saistīti arī ar cilvēka psihisko stāvokli, tomēr viens no izplatītākajiem ir saistīts ar reliģiskajiem uzskatiem, tādēļ ārvalstu tiesiskajos aktos ir noteiktas dažādas veida atbildības par noziegumiem pret līķi un kapa vietu, kas ir tieši saistītas ar to izdarīšanas motīviem. Atslēgvārdi: vēsturiskais ieskats līķa un kapa apgānīšanā, noziedzīga nodarījuma kvalifikācija, ārvalstu tiesiskais regulējums, sods par līķa un kapa apgānīšanu Latvijas tiesiskajos aktos.

The topic of the bachelor thesis is “Criminal aspects of grave and corpse defilement”. The purpose of the study was to research criminal aspects of grave and corpse defilement. The work consists of four parts and a summary. The first chapter covers the history of burial, since from the ancient times one of the most important rituals for humans was a body burial ritual as well as the upkeep of graveyards and cemeteries. The second chapter is dedicated to legal analysis of grave and corpse defilement. Lately, the number of defilement acts has been increasing, which causes public response. The third chapter describes qualified configurations of desecration. The fourth chapter deals with desecration in foreign criminal law in comparison with Latvian statutory acts. The motives of the grave and corpse defilement are various and can be connected to psychological state of a person; however, one of the most common motives is related to religious views. That is why foreign statutory acts define various types of responsibility for the crimes against corpses and graveyards that are directly connected to the motives of the crime. Keywords: historical review of grave and corpse defilement, qualified configurations of crime, foreign statutory acts, penalty for corpse and grave defilement in Latvian law.
Criminal aspects of the grave and corpse defilement
Keywords: Juridiskā zinātne