Redzes funkcijas pēc iedzimtu vienpusēju un abpusēju kataraktu ekstrakcijas operācijas - Skaistkalne, Elīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 63 lapaspusēm. Tas satur 26 attēlus, 9 tabulas, 3 pielikumus un 60 atsauces uz literatūras avotiem. Maģistra darba mērķis bija izvērtēt redzes funkcijas vienpusēju un abpusēju kataraktu gadījumos pēc iedzimtas kataraktas ekstrakcijas operācijas. Pētījumā piedalījās 106 bērni ar operētu iedzimtu kataraktu, kopā 143 pseidofakiskas un 19 afakiskas acis. Pētījums demonstrē, ka pediatrisko kataraktu prezentācijas laiks ir būtisks faktors redzes asuma, refrakcijas, miopiskās novirzes un binokulāro funkciju attīstībā pēc kataraktas operācijas. Kataraktas lateralitāte būtiski ietekmē binokulārās funkcijas. Atslēgas vārdi: iedzimta katarakta, pseidofakija, redzes asums, refrakcija, miopiskā novirze, binokulārā redze, stereoredze, šķielēšana.

Master thesis is written in Latvian on 63 pages. It contains 26 figures, 9 tables, 3 appendixes, and 60 references. The aim of the master's thesis was to evaluate visual functions in cases of unilateral and bilateral cataracts after congenital extraction surgery. The study included 106 children with congenital cataracts, a total of 143 pseudophakic and 19 aphakic eyes. The timing of the presentation of pediatric cataracts is an important factor in the development of visual acuity, refraction, myopic abnormalities and binocular function after cataract surgery. Cataract laterality significantly affects binocular functions. Keywords: congenital cataracts, pseudophakia, vision acuity, refraction, myopic shift, binocular vision, stereopsis, strabismus.
Visual Functions after Congenital Unilateral and Bilateral Cataract Extraction Surgery
Keywords: Fizika; iedzimta katarakta; pseidofakija; redzes asums; refrakcija; miopiskā novirze